Има връзка между взривове в Бъгария и опитите за отравяне

...
Има връзка между взривове в Бъгария и опитите за отравяне
Коментари Харесай

4 взрива в България със следи към отравянето на Емилиян Гебрев

Има връзка сред гърмежи в Бъгария и опитите за отравяне на трима български жители, както и осъществяването на тежки закононарушения на територията на непознати страни. Това разгласи на брифинг представителят на основния прокурор Сийка Милева.

През последните 10 години били регистрирани редица случаи на гърмежи в хранилища и индустриални пространства в фабрики за произвеждане на взривни субстанции, оръжия и муниции. Прокуратурата, взаимно с ДАНС и дирекция специфични интервенции и битка с тероризма към Главна дирекция " Жандармерия " са открили подобие при 4 от тях.

Установено е, че 6 съветски жители обитавали на територията на България към датите на гърмежите и към датите за опитите за покушението на Емилиян Гебрев.

Разследването е открило, че задачата на дейностите на съветските жители била секване на доставките на специфичната продукция за Грузия и Украйна.

Първият случай бил от 12 ноември 2011 година до село Долни дол, когато бил взривен склад благосъстоятелност на комерсиално сдружение " Емко " на Емилиян Гебрев. Унищожено било голямо количество взривни субстанции, предопределени за Министерство на защитата в Грузия.

Вторият случай е от 2015 година до село Иганово, при който бил взривен склад за подготвена продукция на ВМЗ " Сопот ". Част от продукцията също била благосъстоятелност на комерсиалното сдружение " Емко ".

На 31 май 2015 година постройката на някогашния институт по специфична техника в София, зародил пожар, който бил предмет на следствие по друго досъдебно произвеждане. При пожара изгарят материалните доказателства по делото за гърмежите в складовете на ВМЗ " Сопот ". Пожарът не бил зародил вследствие на самозапалване.

Четвъртият случай е от 2020 година до Мъглиж, когато бил взривен склад за детонатори и възпламенители на цех " Арсенал " в Казанлък.

При четирите катастрофи се следи подобие, сочи назначената експертиза. И в четирите случая не са открити съответни аргументи, довели до гърмежи. Няма жертви и потърпевши, посочи прокурор Милева.

В разследваните случаи има предшестващ пожар, като работната версия била, че задачата на предизвикването на пожара била намиращите се наоколо хора да се отдръпват. Предполага се, че времевият интервал за гасене на пожарите бил употребен за задействане на зарядите. Установено е, че зарядите са задействани отдалечено.

В никой от случаите не била открита съответна техническа нередовност или друга причина за пожарите.

Всеки един от гърмежите е бил обект на следствие. С оглед идентичността от метода на инициирани и осъществяване на гърмежите, употребяваното взривно вещество и засегнатата продукция, досъдебните производства са обединени и са предоставени по подготвеност на спецпрокуратрата.

Милева напомни, че за опита за умъртвяване на тримата български жители са привлечени като обвинени трима руснаци, които по данни на службите за сигурност принадлежат към ГРУ. Те са оповестени за интернационално търсене по линия на Интерпол с алена бюлетина.

Събират се доказателства и за вероятно осъществени тежки закононарушение по глава първа от Наказателен кодекс. Прокуратурата работи по линия на правно съдействие с Чехия, с цел да се откри връзка сред производството у нас и това в Чехия от 2014 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР