Има влязла в сила осъдителна присъда на последна инстанция, доживотен

...
Има влязла в сила осъдителна присъда на последна инстанция, доживотен
Коментари Харесай

Двамата от памагачите на атентатора от Сарафово вече са с доживотен затвор

Има влезнала в действие неоправдателна присъда на последна инстанция, пожизнен затвор без подмяна, за двамата съучастници на атентатора от Сарафово, заяви основният прокурор Иван Гешев пред публицисти., заяви основният прокурор Иван Гешев пред публицисти.
Още по темата
" Уважени са гражданските искове на наследници на пет от починалите жители на страната Израел и един български жител ", добави той.

По думите му терористичният акт е един от най-големите в българската история и Европа.

На 18 юли 2012 година на паркинга на летището беше взривен рейс с израелски туристи. При случая близо 40 души бяха ранени, а водачът на рейса - български жител и петима израелци, както и причинителят на атентата, починаха. Делото по случая се водеше в Специализирания съд, а по-късно то стигна до Върховния касационен съд.

На 15 юли 2016 година обвинителният акт за терористичния атентат бе импортиран в Специализирания съд. Подсъдими по него бяха Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско поданство. Те бяха упрекнати в помагачество към тероризъм и оповестени за интернационално търсене в ШИС по канала на Интерпол с алена бюлетина. На 17 януари 2018 година делото за атентата стартира всъщност. Материалите по делото са 80 тома, очевидците - не по-малко от 170, а експертизите - 100.

Главният прокурор Иван Гешев и представители на други институции участваха през днешния ден в гала в софийската синагога, където получиха благодарствени писма от еврейски организации по отношение на недопускането на Луковмарш в София.

Гешев съобщи, че българските институции са посочили взаимоотношение и " дружно с неправителствения бранш съумяха да предотвратят едно грозно събитие ".

По думите му най-голямото изтребване в човешката история - Холокоста, е почнало не с концлагерите, а с първото изречение от " Речта на омразата ". " Ние би трябвало да сме доста деликатни, с цел да не допуснем да се повторят най-черните страници от нашата история. Както виждаме с войната в Украйна, човечеството демонстрира, че като че ли не помни уроците на историята и, уповавам се, да не сме обречени да ги повтаряме ", добави основният прокурор.

На днешната церемонията в Софийската синагога бяха още столичният кмет Йорданка Фандъкова, външният министър Николай Милков, шефът на ДАНС Пламен Тончев и заместник-министърката на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър и заместник-министърът на правораздаването Мария Павлова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР