Има вероятност за недостиг при доставките на изотопите молибден -

...
Има вероятност за недостиг при доставките на изотопите молибден -
Коментари Харесай

Задава се глобален недостиг на ключов за ядрената медицина радиоизотоп

Има възможност за дефицит при доставките на изотопите молибден - 99 (Mo-99) и йодин-131 (I-131) поради механична нередовност, открита след плановия ремонт на белгийския проучвателен реактор BR2. Той е с мощ 100 мегавата, с топлоносител - лека вода. BR2 е един от най-големите производители на молибден-99 в света. Най-ранната допустима дата за стартирането му в употреба е 18 ноември т.г., декларират от Асоциацията за нуклеарна медицина на Европейски Съюз - NMEU, написа в Бюлетина за нуклеарна енергетика в международните медии.

Броят на реакторите в света, които могат да създават Mo-99 - изотоп е нищожен. Това са Белгия (BR-2), Нидерландия (HFR), Чехия (LVR-15), Полша (Maria), Австралия (OPAL) и Южна Африка (SAFARI-I). В допълнение към тези реактори, по-малки количества Mo-99 се създават в руските реактори RBT-6 и WWR-c.
 Ядрената медицина от ден на ден навлиза в битката с Covid-19
Ядрената медицина от ден на ден навлиза в битката с Covid-19

Сигурните доставки на електрическа енергия не са единственият принос на нуклеарните мощности през днешния ден

Близо 80% от всички действия в ядрената медицина зависят от доставките на Mo-99, радиоактивен нуклид за медицински цели, употребен за производството на източника на Tc-99m - главен диагностичен радиоактивен нуклид на актуалната ядрена медицина. Днес Tc-99m оказва помощ да се разпознават огромен брой човешки болести, основно онкологични и сърдечно-съдови. Броят на такива диагностични процедури е повече от 25 милиона на година.
 60 години от Карибската рецесия - моментът, в който светът беше на ръба на нуклеарна война
60 години от Карибската рецесия - моментът, в който светът беше на ръба на нуклеарна война

Ракети на Съветския съюз бяха сложени единствено на 90 благи (140 км) от Флорида

Що се касае до лекуването с радиоактивен йод (I-131) от 1940-та година насам то е общоприета и постоянно желана процедура в лекуването на доброкачествени и злокачествени (рак) болести на щитовидната жлеза. 
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР