Има вероятност имунитетът срещу COVID-19 на преболедувалите да е доживотен.

...
Има вероятност имунитетът срещу COVID-19 на преболедувалите да е доживотен.
Коментари Харесай

Проф. Чорбанов: Има вероятност имунитетът срещу COVID-19 на преболедувалите да е доживотен

" Има възможност имунитетът против COVID-19 на преболедувалите да е пожизнен. Прекаралите болестта или имунизираните не би трябвало да вървят маскирани, тъй като те не съставляват заплаха за обществото. Те не придвижват вируса. Това съобщи пред проф. доктор Андрей Чорбанов, началник на лаборатория по пробна имунология в Института по микробиология на Българска академия на науките.

" За десетки болести прекарани един път, това основава имунна памет за цялостен живот. Това е повече от изрично. Понеже още никой не е дал отговор на тези неща. Знае се, че прекаралите болестта през април и март предходната година, първите болни всеобщо, сега голямата част от тях имат имунитет. Там, където се споделя - заразяване още веднъж, дано да го повторим, с цел да бъдат феновете осведомени, 3 до 5% от международното население не реагира нито на ваксини, нито на болести. Това са хора, които при всеобщата имунизация не получават отговор поради разнообразни генетични специфики на това население, 3 до 5% според от етносите ", уточни той.

Към тези хора би трябвало да прибавим хората с имунодефицити, които се раждат с даден проблем. Към тях би трябвало да прибавим тези, с вторични имунодефицити, тези, които са на терапия, супресивна - астматици, хора с тумори, които непрекъснато биват на такава супресивна терапия. Те също влизат в тази група. И в развития свят ще се окаже, че едни 10% не са респондливи на ваксини или на вируси. Тези хора могат да се разболеят втори, трети, пети, десети път. Ако има дребна зараза от 1000 души в 3 села, няма и да разберем за тези хора, те ще бъдат 2 двама, трима, петима поради броя хора, които ще боледуват. Когато имате 1 млн. души - тези 3%, 5% до 10% вършат 30 000, 50 000, 100 000 души. Това са хора, които всеки един от нас среща, всеки познава и чул - аз познавам един, който се разболя 4 пъти тази година от грип. Може в този необичаен случай, само че това не значи, че важи за цялото население. Именно затова прекаралите болестта или имунизираните не би трябвало да вървят маскирани. Не би трябвало да вървят, тъй като те не съставляват заплаха за обществото. Те не придвижват вируса ", безапелационен е професорът.

По думите му, имунната отбрана не е курник, който от вътрешната страна е затворен, от вътрешната страна има вход. " Ако имате имунна отбрана, тя е на всички места във вашето тяло. Мукозната имунна отбрана, която е съставен елемент точно на външния контакт на имунната система с околната среда работи тъкмо толкоз добре и по-добре, в сравнение с имунната отбрана вътре в нашата кръв. Именно по тази причина голямата част от патогени и вируси проникват точно през устата. Това се прави като държавна политика на доста места, тъй като не могат да бъдат разграничени хората. Виждате 100 индивида, вие би трябвало да ги спрете и стоте и да ревизирате кой от тях е с паспорт, кой е прекарал болестта и по този начин. И тъй като това не може да се прави, по-лесно е да кажете всички 100 индивида да бъдат с маски ", сподели още той.

Професор Чорбанов сподели, че той персонално е изкарал тежко вируса, само че бързо се е възстановил и функционалните му проби от през вчерашния ден са идеални. " Никога не съм споделил, че би трябвало да се неглижира обстановката с вируса, в противен случай, безусловно всеки би могъл да бъде изумен от този вирус ".

Професорът добави, че вирусът не е бил по-страшен от неговото очакване: " Но за жалост се случи това, което чаках. Нямаше да бъде толкоз ужасно, в случай че нещата се бяха развили по веднъж. В началото вирусът беше много по-слаб като изява, не поразяваше деца, младежи, би следвало ограниченията да бъдат ориентирани по различен метод. Да бъде спазено това, което предложи международната общественост, да бъдат предпазени единствено рисковите, а да бъдат оставени младежите да контактуват с него за да няма вирусоносители. Опитът демонстрира, че едни от най-тежките провали коронавирусът нанесе на страни, които проведоха цялостни локдауни, те са емблематични в основа на това каква внезапна вълна има след освобождението на тези локдауни. Така че тъкмо тези ограничения не оказаха никакво удобно влияние върху развиването. Третата вълна беше във всички страни, само че страните с най-стриктния надзор не се защитиха ".

Според професора хората, които са си поставили първа доза от една ваксина, би трябвало да си постави втората от същата, в случай че не е имало проблеми след първата доза.

" Поставянето на втора доза от друга ваксина е доста повече администрация, в сравнение с имунология. Имунолозите на всички места по света прокламират, че механизмите на развиване на имунния отговор въпреки всичко са разнообразни и не би трябвало да се разчита на една и съща процедура. Би следвало втората доза на имунизацията да бъде същата, каквато е и първата, изключително в случай че човек не е имал никакви реакции при първа доза, няма от какво да се тормози от втората такава ", съобщи Чорбанов.

По думите му, възможна трета доза наесен е доста повече бизнес, в сравнение с здравна профилактика.

" Европейска комисия подписва контракти с " Пфайзер " за 2022-2023 година, което е повече от неуместно. Това е като да си вземете 4 перални, една да работи, а три да ви стоят по този начин за всеки случай. Ако имунизацията е ефикасна, би трябвало след имунизацията и реимунизацията да има задоволително високо равнище на защита. Това, че вирусът малко мутира, в една дребна степен, това не е нов вариант, това го прави по-агресивен, по-вирулентен, както се случи с английския и индийския вид, само че не го прави по-малко различим за имунната система. Вирусът има стотици места, които биват разпознавани от имунната система, стотици точки на идентификация, тези неща се назовават епитопи. Това, че 2, 3, 5 или 10 от тях са се трансформирали в границите на една година, не прави вируса друг. Когато го направи друг, тогава към този момент приказваме за нов вариант, който към този момент ще аргументи напълно друго нещо. Ние не знаем какъв брой е дълготраен имунитетът. За класическите вирусни ваксини - против полиомиелит, против морбили, имунитетът е за цялостен живот. Никой занапред не може да каже какъв брой е дълъг на тези, които са прекарали болестта ".

" Българската ваксина против COVID-19 е на предклинични тествания на лабораторни животни и октомври месец ще покажем резултати на международния конгрес по ваксини ", заяви имунологът.

" Това е най-висшият конгрес, на който може да се демонстрира. Ние събираме пари, акцията за дарения продължава, доста донори се отзоваха, десетки донори, разгласили сме ги на уеб страницата на института. Ние сме признателни на безусловно всички, както на организации, компании, по този начин и на самостоятелни хора, които подариха то личните си бюджети тези пари. Нашата концепция е да създадем идеалното, което е готово за едно бъдещо произвеждане, оттук насетне към този момент се търси производител. По отношение на съветската ваксина " Спутник ", там въпросът е политически, тази ваксина никога не е по-лоша от останалите, добави Чорбанов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР