„Има възможност ядрената енергетика да получи европейско финансиране и България

...
„Има възможност ядрената енергетика да получи европейско финансиране и България
Коментари Харесай

Петър Витанов: България трябва да работи активно за европейско финансиране за атомна енергетика


„ Има опция нуклеарната енергетика да получи европейско финансиране и България би трябвало да работи интензивно в тази посока. Зеленият преход е неминуем и страната ни би трябвало да отбрани по най-хубавия метод националния си интерес “. Това съобщи пред „ Дарик радио “ Петър Витанов, началник на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Европейската комисия задейства обществена онлайн платформа, в която се разгласява постигнатият прогрес по осъществяването на Механизма за възобновяване и резистентност, в това число и за обособените национални проекти. България получи 43 рекомендации от Европейската комисия по своя проект. Значимите отворени въпроси са в сферите на енергетиката и върховенството на закона, като от комисията упорстват за още промени.

„ Зеленият преход е неминуем. Това е желанието на всички страни-членки. Въпросът е по какъв начин ще се случи и на каква цена. Или кой ще заплати сметката “, разяснява Витанов.

„ Трябва да поддържаме законодателни оферти, които ще подсигуряват, че преходът ще стане на търпима цена, а не както се случва при всяка една огромна смяна, цената да бъде за сметка на най-бедните. Аз и останалите социалисти работим по всички тези тематики и постигането на търпима цена е главната ни задача “, добави Петър Витанов.

Той напомни, че задачата на Плана за възобновяване и резистентност с изключение на възобновяване след COVID-19, е да сътвори нови модели на зелени, софтуерни и устойчиви стопански системи.

„ В България ще влязат 20,5 милиарда, без грантовете. Тези пари би трябвало да дадат нов образ на българската стопанска система. И тя е обвързвана със зелената промяна, с планове за нови енергийни източници, за потребление на водорода “, сподели още Витанов.

Удължаването на живота на въглищните централи е приоритет за Българска социалистическа партия, освен, тъй като те са значима част за енергийния микс на страната, само че и тъй като дават издръжка на близо 100 000 души. От друга страна това е необратим развой, тъй като те са измежду най-големите замърсители.

„ Отлагането би трябвало да се употребява като инструмент, с цел да се изградят нови базови мощности, измежду които и нуклеарни. Преди да затворим въглищните централи, би трябвало да построим и газопроводи, да приключим интерконектора с Гърция, както и да намерим нови източници или да газифицираме централите “, е позицията на Петър Витанов.

Според евродепутата атомната енергетика се трансформира още веднъж в стратегическа цел пред страната ни.

„ Овладяването на атома е най-голямото постижение на 20-ти век. Атомната енергетика е зелена, основава работни места за висококвалифицирани експерти и ще подсигурява развиването на българската стопанска система “, сподели още Витанов.

Според представителя на социалистите в Екологичен потенциал е доста значимо атомната енергетика да може да получава и европейско финансиране.

„ Работим интензивно за това. В Европейския парламент тази тематика не е партийна, а национална, като страните са разграничени, само че се надявам, да реализираме триумф “, сподели Петър Витанов.

Президентът Румен Радев също разяснява в Брюксел, че за България е извънредно значимо нуклеарната сила да бъде приета като един от инструментите за реализиране на задачите на Зелената договорка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР