Има възможност държавата да противодейства на така наречената потомствена“ безработица,

...
Има възможност държавата да противодейства на така наречената потомствена“ безработица,
Коментари Харесай

КНСБ предлага мерки за намаляване на потомствената безработица

Има опция страната да противодейства на по този начин наречената „ потомствена “ безработица, в която генерации наред живеят от обществени помощи. Сега, когато безработицата е на доста ниско ниво, е моментът да се търсят нетрадиционни решения на пазара на труда, считат в КНСБ. От три години синдикатът изготвя огромен разбор на структурата и профила на безработните и търсещите работа на пазара на труда. От КНСБ оферират помощите за безработица и обществени заплащания да бъдат обвързани с работа в общински предприятия на цялостен работен ден и месец. Главният специалист в департамент „ Пазар на труда “ на КНСБ Диана Найденова уточни:
" Пълна претовареност за всички, регистрирани в бюрата по труда, като бъдат освободени единствено майки на деца до три години, хора с понижена работоспособност до 67% и лица, които се грижат за родители или деца в безпомощно положение. за всички останали да бъде обезпечена работа в публичния бранш, да подкрепят почистването на обитаемоте места, разнообразни структури от публичния бранш като лечебните заведения - да почистват дворове, да работят като санитари и да бъдат следени. Всички реки имат потребност от разчистване, с цел да няма наводнения. "  

Сливен е измежду градовете в челната ранглиста в страната, в които преобладаващата част от записаните в бюрата по труда са необразовани и полуграмотни безработни. Само за предходната година общо записаните в Сливенска област безработни са 9 631 души, а работа са почнали 6 615. Най-голямо е било търсенето за преработващата индустрия, горското и селското стопанство и строителството. Въпреки това, безработицата в района продължава да бъде най-висока поради огромния % ромско население, което в огромната си част е необразовано и не може да доближи до позиции, за които се желае минимум главно обучение. 

Репортаж на Стоян Радев от Сливен и коментар на основния специалист в департамент „ Пазар на труда “ на КНСБ Диана Найденова в репортаж на Мария Костова чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР