Има възможност да се удължи срокът на заявяване на лихвоточките

...
Има възможност да се удължи срокът на заявяване на лихвоточките
Коментари Харесай

НС прие на първо четене промени в Закона за уреждане на правата на хората с жилищно-спестовни влогове

Има опция да се удължи срокът на заявяване на лихвоточките от техните притежатели и да се отстрани крайният период, в който страната би трябвало да изплати всички декларирани искания.

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за споразумяване на правата на жители с многогодишни жилищно-спестовни влогове.

Промените засягат 55 000 български жители с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Предвижда се да могат да се наследяват, както по закон, по този начин и по наследство. Съгласно измененията, с две години ще се удължи и срокът за заявяване на лихвоточките от техните притежатели и ще се отстрани крайният период, в който страната би трябвало да изплати всички декларирани искания.

Депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова даде поддръжка на измененията:

Предлаганите промени за ускорение и облекчение на процеса за погашение на лихвоточките целят да бъдат в интерес на жителите. В същото време периодите към този момент са удължавани пет, шест и повече пъти, и би трябвало да се реши дали и какъв брой е разумно тези периоди да не престават да бъдат удължавани.

За патриотите удължаването на периода е неотложно, защото той е изминал през 2016-та година. А Антон Кутев от Българска социалистическа партия разясни:

Разликата по настоящето законодателство е, че до края на 2019-та година би трябвало да завърши изплащането на до момента имащите право, което би трябвало да значи, че не повече от 25-30 милиона ще бъдат изплатени. Ако се удължи срокът за записване и се удължи срокът за погашение, тези пари стават 215 милиона, т.е. разликата, в която страната няма да доизплати на хората лихвоточките, е 190 милиона, в случай че законът влезе в действие. Аз доста се надявам да влезе, тъй като това са пари, които българските жители преди 30 години са дали на страната и още не са си получили на процедура.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР