Има възможност черната кутия на падналия изтребител МиГ-29 да не

...
Има възможност черната кутия на падналия изтребител МиГ-29 да не
Коментари Харесай

Адмирал Евтимов: Не може да се говори за сваляне на самолета

Има опция черната кутия на падналия изтребител МиГ-29 да не се откри . Въпреки това се прави всичко допустимо това да стане, увери в студиото на Българска национална телевизия началникът на защитата адмирал Евтим Евтимов .

Неограничено е времето, когато черната кутия, така наречен водозаписващо устройство, може да даде достоверна информация, само че в случай че не е нарушена херматичността на това устройство, тъй че не са безполезни опитите да бъде открита черната кутия.

Емил Евтимов отхвърли версията за това, че изтребителят с майор Валентин Терзиев е бил свален . Полетът е бил следен и не може да се приказва за събаряне на самолета, уточни Евтимов.

Не е имало детонация след рухването на изтребителя , а началникът на защитата изясни, че разбиването на толкоз дребни елементи е в резултат на високата скорост на изтребителя при срещането с водата. При такива скорости - над 900 км/ч, тази среща е като с бетон .

Емил Евтимов уточни и че регионът на търсене на черната кутия е неразрешен за всякакво корабоплаване, гмуркане и всевъзможни други действия. Отломките са разпръснати нa повърхност към 20 на 20 метра, има стотици остатъци, експерти подхождат към идващия стадий на интервенцията. Освен всичко друго всевъзможни самоволни подводни действия са и рискови, защото в самолета е имало още една ракета.

Ако майор Валентин Терзиев беше съумял да катапултира, той е можело да бъде избавен, сподели още адмиралът и предизвести и да не се организират никакви самоволни подводни действия.

Евтимов отговори и на рецензиите за дефицита на летателни часове в българската войска . Той уточни, че нальотът е разследване от подписаните контракти , а равномерното обмисляне, в това число и на финансовите средства, подкрепя набирането на този нальот. При разбор на подготовката на нашите водачи и леталните им часове се вижда взаимозависимост точно от поддръжката на самолетите , а пък тя е подвластна от отпуснатите средства и подписаните контракти.

Миговете с българската войска са добре поддържани , само че това е технология от 70-те години, призна Евтимов, само че и съобщи: " Това е с което разполагаме и изпълняваме конституционните си отговорности. "

Според Евтимов този диалог може да бъде удължен, а и върнат години обратно поради 30 години незадоволително финансиране, само че от това няма смисъл. " Съжалявам, че този случай се случва тъкмо в този момент, когато има повишаване на финансирането , което значи и пик в нальота. "

Евтимов бе безапелационен, че макар контракта за Ф-16 , летците ни би трябвало да продължат да летят и да охраняват небето на България. " Това че продължаваме да летим с МиГ, не значи, че няма да летим на Ф-16, а и да се откажем от втори контракт и доставка. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР