Има вариант, при който произведеното оборудване за АЕЦ „Белене" да

...
Има вариант, при който произведеното оборудване за АЕЦ „Белене" да
Коментари Харесай

Нов реактор в Козлодуй вместо АЕЦ Белене

Има вид, при който създаденото съоръжение за АЕЦ „ Белене " да бъде инсталирано на площадка на АЕЦ „ Козлодуй ". Така би могло да има и интернационален интерес към АЕЦ „ Козлодуй ".
Твърде евентуално е и Европейска комисия да има позитивно отношение към построяването на нов блок на АЕЦ Козлодуй, вместо нова АЕЦ. Това е и опция за заместващ запас от мощности с опция за корпоративно финансиране през облигационен заем на самата АЕЦ Козлодуй.
Стратегията за развиването на енергетиката в България до 2030 година не изключва сходно решение. Разбира се, нов реактор в Козлодуй би трябвало да се съгласува с Европейска комисия, дружно с разбора за цената на създаваната електрическа енергия и метода на финансиране на строителството.
Значително по-евтино за България ще бъде да конфигурира нов реактор на територията на настоящата централа в Козлодуй, вместо да прави нова АЕЦ. А и механически е възкожно на площадка на АЕЦ Козлодуй да бъде издигнат блок с готовия реактор за АЕЦ Белене.
В АЕЦ Козлодуй има към този момент построена инфраструктура и има подготвени оборудванията за присъединение, тъй че построяването на нов блок на площадката на настоящата електроцентрала би била преференциална опция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР