Има въпроси, на които трудно, според Румен Радев, би се

...
Има въпроси, на които трудно, според Румен Радев, би се
Коментари Харесай

Радев говорил откровено с Медведев за лицензиите за военната техника

Има въпроси, на които мъчно, съгласно Румен Радев, би се намерило решение , само че не би трябвало да се бяга от разговор сред съветската и българската страна. Като подобен президентът Радев открои лицензионния режим за произвеждане на военна техника, въоръжение и аварийни елементи по конвенция сред Народна република България и Съюз на съветските социалистически републики.

По думите му, тук България има своите избрани ползи и " българският военнопромишлен комплекс е значима част от българската стопанска система ". Радев съобщи, че е обяснил това искрено на премиера Медведев.

" Има условия на съветската страна, които са неприемливи за нас и България би трябвало да отстоява своите ползи ", съобщи президентът Румен Радев пред медиите след срещата си с съветския министър председател Дмитрий Медведев.

Като образец той открои претенцията България авансово да съгласува с съветската страна продажба на създадена у нас военна техника и въоръжение в други страни. " Това за нас е недопустимо. Много ясно го обясних на премиера Медведев, само че това не значи, че не би трябвало да има разговор и намиране на решение, което е взаимноизгодно и за двете страни ", добави още президентът.

 Румен Радев изиска от Медведев директни доставки на газ през Черно море Обновена
Румен Радев изиска от Медведев директни доставки на газ през Черно море

Визитата му възвръща разговора сред двете страни на най-високо ниво

Като цяло президентът още веднъж съобщи , че тази среща е пробив в връзките сред двете страни .

" На първо място, позитивният подтик от тази аудиенция, която върша с премиера Медведев и с президента Путин на следващия ден, би трябвало да бъде употребен по най-хубавия метод от българското държавно управление ", прикани президентът. Той заяви, че най-вероятно през септември месец ще се състои отлаганата от години 16-а сесия на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо съдействие.

В отговор на въпрос дали на срещата са били разисквани наложените от Европейски Съюз на Русия наказания , президентът означи, че тематиката не е била коментирана, само че глобите не са мотив за заледяване на връзките. " Моето мнение за глобите го знаете, само че това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се съставлява от министър-председателя ", сподели още Румен Радев.

Президентът постави венци пред Паметника на Св. Св. Кирил и Методий и Паметника на Героите от Плевенската епопея в Руско-турската освободителна война в Москва. Предстои президентът да посети Большой спектакъл. Там той ще участва на оперната режисура " Зигфрид " от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет.
В програмата му е включен и диалог с видни български и съветски културни дейци в постройката на българското посолство в Москва.

Утре българският президент Румен Радев ще се срещне и с президента на Русия Владимир Путин.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР