Има увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата

...
Има увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата
Коментари Харесай

Как с справя България с COVID-19?

Има нарастване на направените проби у нас. Премината е границата от 400 теста на 100 хиляди население. Това съобщи основният държавен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев. Той показа данни за епидемиологичната към  ситуацията в Европа и у нас.
„ Епидемичната обстановка в Европа за 14-дневен интервал, макар сериозния растеж в България, демонстрира, че ние продължаваме да не сменяме мястото си. Към този миг сме на 22-ро място от 30 страни. На 5-то място сме на Балканите, като и тук няма смяна. Смъртността е 1.56 на 100 хиляди, което ни дава 8-мо място в Европейски Съюз. Всички тези данни са на база статистиката за последните две седмици ”, изясни доцент Ангел Кунчев. Той сподели, че по отношение на епидемиологичната обстановка у нас не се обрисуват промени във връзка с възрастовата конструкция.
 Доц. Кунчев: Ще живеем с тази пандемия най-малко още година, ограниченията би трябвало да са местни и таргетирани Доц. Кунчев: Ще живеем с тази пандемия най-малко още година, ограниченията би трябвало да са местни и таргетирани
“Мерки от рода на блокиране на градове и обитаеми места поради растежа на заболеваемостта от COVID-19 няма да има. Оттук нататък ме...
„ С известно подмладяване на хората, които дават позитивен резултат, техният %, въпреки и доста гладко, продължава да нараства, само че това не се отразява на заболеваемостта, на броя на признатите в лечебни заведения и на броя на смъртните случаи. Въпреки огромното увеличение на броя на позитивните случаи, броят на смъртните също се усилва, само че с много по-малък ритъм “, разяснява Кунчев.
Държавният здравен контрольор уточни, че използваме границите, които до момента Европейският център за надзор на болесттите употребява. „ В момента се разисква и друга канара – тристепенна, която може би Европейска комисия ще наложи, само че към този момент се придържаме към тази. Много ясно се вижда, че по-голямата част от България е в междинната степен на заболеваемост и разпространяване на вируса, като имаме две области – Благоевград и Търговище с над 120/100 000. Говоря за изтеклата седмица, не с струпване. И три области – Видин, Ловеч и Плевен, които са със заболяемост под 20/100 000. С 6-7 пъти по-ниска от първите. Останалите области се разпределят в двете междинни групи – от 20-59.9/100 000 и 60-119.9/100 000 “, уточни той и добави, че Северозападна, Североизточна и Северна България са по-предпазени.
Доц. Кунчев сподели още, че макар растежа, който бележим ние не сме преди всичко в Европа, в съпоставено с двете седмици сме на 4-то място.
Здравният контрольор сподели схемата за оценка на обстановката и индикаторите в учебните заведения. „ В взаимозависимост от това какви са цифрите попадаме в четири зони – зелена, жълта, оранжева и алена, въз основата на които се взимат решения какво се случва в съответния клас, паралелка, учебно заведение или в настрана обитаемо място или община “, добави още доцент Кунчев.
 Затягат контрола върху ограниченията, свързани с COVID-19 Затягат контрола върху ограниченията, свързани с COVID-19
Виждаме разколебаване у хората във връзка с дисциплината към COVID-19. Числата, които следим, демонстрират повишаване на заболелит...
Темата продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР