Има увеличаване на подкрепата за ГЕРБ в сравнение с данните

...
Има увеличаване на подкрепата за ГЕРБ в сравнение с данните
Коментари Харесай

Политологът Ружа Смилова каза защо над 50% от хората са разочаровани и до какво води това

Има увеличение на поддръжката за ГЕРБ спрямо данните от замервания на публичното мнение през ноември и декември, само че няма срив на поддръжката по отношение на тези равнища във връзка с " Продължаваме промяната " – " Демократична България ". Донякъде е изненадваща огромната разлика, която те вършат. Това сподели политологът доцент доктор Ружа Смилова в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " в коментар на проучването на " Галъп ", което демонстрира изборна интензивност под 40% и преднина от 10% за ГЕРБ-СДС.

Тази преднина тя изясни с неслучилата се ротация и по-убедително артикулираната в медиите позиция на ГЕРБ. " Аз чаках по-скоро да забележим понижаване на поддръжката на ПП-ДБ, в сравнение с увеличение на поддръжката на ГЕРБ, имайки поради изследването на " Маркет Линкс “ за високите равнища на отчаяние от политическия развой измежду българите. Над 50% от хората са разочаровани и няма по какъв начин това отчаяние да се превежда в увеличение на рейтинга на която и да е от партиите, които бяха в ръководството досега “, разяснява Смилова.

През последните години изборната интензивност е трайно под 40%, означи тя. " В прочут смисъл ме изненадва, че сътрудниците дават 40%. Аз персонално чаках тя да падне повече. Ще забележим дали това, че изборите ще бъдат 2 в 1, няма да докара до увеличение на изборната интензивност “, добави политологът.

Тя изрази паника от това, че изкуствено генерираните кавги водят до отдръпване на значителен % гласоподаватели от изборните урни. " Виждали сме го още 2013 година с Костинброд, виждали сме го да се повтаря неведнъж. Един от критериите, по които ще бъде оценено дали изборите са извършени почтено, е какъв брой кавги ще забележим. Колкото по-малко кавги, толкоз по-добре. И колкото по-малко се месят службите в изборния развой със сигнали, толкоз по-добре. Това не значи, че Министерство на вътрешните работи не би трябвало да си прави работата. Видяхме, че Министерство на вътрешните работи не си вършеше добре работата на локалния избор и позволи значителен % пазаруване на гласове – нещо, което не беше по този начин по време на служебните кабинети, които проведоха поредност от три избора “, уточни Ружа Смилова.

Тя чака акцията за европейски и национални избори да бъде яростна. " Вместо диалог и диспути за политики, ще забележим компроматна война. Вече започнаха първите удари. Най-тревожното е, че в тази война за следващ път виждаме директното присъединяване, и то селективно присъединяване на службите – ДАНС, Министерство на вътрешните работи, прокуратурата, които избират да вадят компромати за едни политически играчи и редовно подценяват сигнали, които могат да имплицират други политически сили. Това води на практика до интервенция на службите в политическия развой. Вместо те да подсигуряват равнопоставеност на играчите, почтено и неутрално осъществяване на изборите, за следващ път ставаме очевидци на въвлеченост на службите и заемане на политическа страна в тях “, уточни Ружа Смилова.

По думите й хората, които заемат управителни позиции в службите, доста рядко са изцяло самостоятелни. " В напрегната политическа обстановка тези зависимости стартират да оказват своето въздействие върху изборния развой и това е изключително обезпокоително “, акцентира политологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР