Има турбуленции на международна бизнес среда, които могат да повлияят

...
Има турбуленции на международна бизнес среда, които могат да повлияят
Коментари Харесай

Лош сценарий на бюджета предвижда спиране на доставки на петрол и износ по море

" Има турбуленции на интернационална бизнес среда, които могат да повлияят на осъществяването на бюджета за 2022 година Към момента той наподобява трудноизпълним, само че осъществим. " Това сподели министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев в отговор на въпроси по време на блиц надзор в отрасловата комисия на Народното събрание. " Засега осъществяването на бюджета върви по проект, не се чакат проблеми с приходната част, въпреки да се изпълва с напор ", разясни той.

При плановете на макрорамката на бюджета Министерство на финансите има направен " неприятен сюжет ", в него е заложено цялостно прекъсване на износа по море, спиране на доставките на нефт и понижени доставки на газ до 50% от получаваното, повишени цени на пшеницата и мигрантска вълна на 150 000 мигранти от Украйна и 100 000 от юг. " Сценарият не е хубав, само че не е пагубен, при него икономическият напредък остава позитивен, само че на ръба - 0.1 - 02. Инфлацията се подвига с 4-5%. Бюджетът може да отреагира на подобен сюжет, не би следвало да има проблем откъм средства и ликвидност ", разясни министърът на финансите.

Василев заяви, че се работи с самостоятелни страни за доставки на природен газ.

По думите му се вижда възобновяване и напредък на българската стопанска система, " това се вижда индиректно през налозите ". Все отново се чакат данните на Национален статистически институт.

Що се отнася до понижаване на цените на корпоративните пазари - това няма да се усети в директни налози тази година, сподели вицепремиерът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР