Има три условия, които трябва да бъдат изпълнени, преди в

...
Има три условия, които трябва да бъдат изпълнени, преди в
Коментари Харесай

За да се правят коли в България има 3 условия

Има три условия, които би трябвало да бъдат изпълнени, преди в България да пристигна вложител, който да сглобява цели коли. Това съобщи за “Труд ” изпълнителният шеф на Аутомотив Клъстер България арх. Любомир Станиславов. От 5 години работим за привличането на вложител, който да прави цели коли в страната като се водят договаряния с всички компании производители, продължи той. Някои от тях имат интерес към България, а проектите на други не са свързани с Европа. България обаче има потенциал да притегли 2-3 производителя, съобщи Станиславов.

Първото изискване с цел да се случи това, е да се откри задоволително огромен терен. За огромно произвеждане се изисква голям терен и от една година се работи по този въпрос, сподели Любомир Станиславов. Например при последната инвестиция в цех за коли в Източна Европа – на Jaguar Land Rover в Словения, предприятието е направено върху терен от 8500 декара, което е повече от някогашния комбинат Кремиковци. Освен терен, за такава огромна инвестиция е нужна и инфраструктура и логистика. На тези условия дава отговор Индустриален и логистичен парк Бургас, само че също по този начин и Видин, Русе, София, Стара Загора и Пловдив, стана ясно от думите на Любомир Станиславов. Като всеки град има своите преимущества. Например във Видин беше открит филиал на Русенския университет, което ще обезпечи работна ръка за едно бъдещо произвеждане, а също така три немски компании към този момент са създали дребни вложения в града и разкриват работни места. В Пловдив има доста задгранични вложители, само че към този момент мъчно се намира работна ръка.

Второто изискване, което би трябвало да бъде изпълнено, с цел да пристигна вложител, който да сглобява цели коли, са държавните тласъци, които ще бъдат препоръчани. Всеки огромен вложител, който ще разкрие доста работни места, желае разнообразни тласъци, изясни Станиславов. Доскоро тази тематика беше табу у нас, само че това към този момент се промени. Конкуренцията със страните от района обаче е голяма, тъй като някои дават чудовищни тласъци с цел да привлекат задгранични вложители.

Третото належащо изискване е съществуването на работна ръка, като тук има проблеми във всички региони на страната, като се изключи София. В заводите на Mercedes и на Audi в Унгария да вземем за пример работят по 5-10 хиляди души. А дружно с обслужващата сфера, действително основаните работни места от тези вложения са двойно повече, изясни Станиславов. По този въпрос се работи дружно с Министерството на образованието за развиването на дуалното образование.

Производство
Германската Leoni отваря цех в
Плевен


Eдин oт вoдeщитe пpoизвoдитeли нa кaбeли и кaбeлни cиcтeми зa aвтoмoбили в Eвpoпa – гepмaнcкaтa Lеоni, щe cтpoи пpoизвoдcтвeнa бaзa в Плeвeн, сподели за “Труд ” изпълнителният шеф на Аутомотив Клъстер България арх. Любомир Станиславов. Paбoтaтa пo зaвoдa тpябвa дa зaпoчнe пpeз актуалната гoдинa. От тази инвестиция може да бъдат разкрити 5-6 хиляди работни места, които след година да доближат 9-10 хиляди, съобщи Станиславов. Kъм мoмeнтa кoмпaниятa имa бaзи в 31 дъpжaви, a paбoтeщитe зa нeя ca нaд 82 xил. дyши. Ocнoвнитe й клиeнти ca eвpoпeйcки пpoизвoдитeли нa aвтoмoбили. Пpoдaжбитe нa Lеоni зa 2016 година възлизaт нa 4,431 млpд. eвpo, a пeчaлбaтa пpeди oблaгaнe е 78 млн. eвpo. Инвестицията на компанията в Плевен ще бъде сред 30 млн. и 48 млн. евро.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР