Има три сценария за постигане на колективен имунитет в България.

...
Има три сценария за постигане на колективен имунитет в България.
Коментари Харесай

Три са сценариите за постигане на колективен имунитет у нас

Има три сюжета за реализиране на групов имунитет в България. Това зяави министърът на опазването на здравето в оставка проф. Костадин Ангелов по време на брифинг в Министерски съвет.

По думите му оптимистичният вид е това да се случи в края на юни, реалистичният – в края на юли, а песимистичният – в края на август.

„ През месец май ще получим 1 505 790 дози на Pfizer, което ще разреши да се вършат по 50 хиляди имунизации дневно при добра организация. През юни ще дойдат над 1,6 млн. дози от Pfizer, което ще разреши да се слагат по 55 хиляди дози дневно “, посочи ангелов.

„ Всичко зависи от организацията на имунизационния развой и акцията, която ще проведат сътрудниците “, разяснява той.

Според Ангелов се оправяме добре с третата вълна на ковид, което значи, че взетите ограничения са били навременни, пълноценни и са дали резултат.

„ Здравната ни система устоя макар сензитивно по-големия напън. За огромно страдание, загубихме и продължаваме да губим човешки животи. Това е най-голямата тежест, която ще продължим да носим като лекари. Ние не помним броя на излекуваните пациенти, а единствено тези, които сме изгубили. “, разяснява Ангелов.

Той заяви, че новите случаи на COVID-10 в страната са 2185 е при направени 14 747 PCR и бързи антигенни теста. Това прави към 14,9% от всички проби. 261 са новохоспитализираните със междинна възраст 54 години. 71 лица са под 19-годишна възраст. 9 523 са в лечебните заведения, като 811 са в интензивни поделение.

„ Очакваме да минат няколко седмици, с цел да се усети сензитивно понижаване на броя на приетите в болница. “, сподели здравният министър в оставка, като добави, че сме обърнали наклонността

„ 108 са умрелите. 300 392 е общият брой на излекуваните. За последното денонощие са регистрирани 62 нови случая на 15 лекари, 21 медицински сестри, 15 санитари, 1 фелдшер и 10 различен медицински личен състав. Обърнахме наклонността за съотношението на излекувани и доказани случаи, като за последната седмица броят на излекуваните е 18 413, а доказаните са 15 385, т.е. с над 3 000 души повече са излекуваните от позитивните случаи в страната “, добави Ангелов.

По отношение на болничните кревати се следи наклонност на национално равнище за понижаване на заетостта на леглата леглата за неусложнени и усложнени пациенти – като тя е 67% и при двете структури.

Главният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев разгласи, че за последните 14 дни заболеваемостта у нас е 570 на 100 хиляди, като през последните тя е 515-520 на 100 хиляди Това ни отрежда 11 място в Европейски Съюз и 4-то на Балканите.

14-дневната смътност е 24 на 100 хиляди, което ни слага на второ място в Европейски Съюз след Унгария и на второ на Балканите след Северна Македония.

„ От опита ни знаем, че смъртността следва заболеваемостта, само че с ритъм от седмица или две обратно. “, означи доцент Кунчев

Разликите сред обособените области в страната към този момент не са толкоз фрапантно, подчертава още доцент Кунчев. Най-висока остава заболеваемостта във областите София-град, Варна, Русе, Перник, София-област, Бургас. Най-ниско остава разпространяването на ковид в областите Видин, Разград, Кърджали, Пазарджик и Габрово.

По думите му като цяло за Европейски Съюз има леко намаляване на случаите. Добрият образец е Португалия, която от най-високата заболеваемост преди седмици към този момент е измежду страните от втората половина с най-хубави индикатори. Лошият образец е Швеция, където заболеваемостта е в пъти по-голяма от прилежащите й скандинавски страни.

По отношение на заповедта за разформироване на Националния действен щаб, Ангелов съобщи, че неговото разформироване в края на мандата на премиера Борисов е напълно разумно, защото той съставлява надинституционална конструкция, която координира държавни органи.

„ Съвсем разумно е идващият министър председател да сътвори подобен съвещателен орган. Брифингите не престават. Отговорността се носи от министъра на опазването на здравето и основния държавен здравен контрольор. “, посочи той

Здравният министър в оставка сподели още, че през днешния ден обстановката в страната е напълно друга, защото здравните управляващи разполагат с доста повече информация спрямо началото на пандемията.

„ Министерството на здравеопазването и лекарите изградихме модел, който работи в България. Вече знаем какво и по какъв начин да вършим “, сподели Ангелов.

Директорът на Ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов заключи данните за поставените у нас ваксини.

По думите му в България досега са сложени 620 375 дози, като 123 381 души са получили и втората си доза от имунизацията против COVID-19.

Ваксинираните хора над 65-годишна възраст са 116 665. Сред участващите в поддържането на действието на страната има 80 хиляди имунизирани. Ваксинираните педагогичен експерти са 43 хил, а лицата, ангажирани с изборния развой – 40 хиляди Ваксинираните експерти по здравни грижи са към 22 000.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР