Има три пласта на протестите в Париж Видимата част са

...
Има три пласта на протестите в Париж Видимата част са
Коментари Харесай

Проф. Анна Кръстева: Френските граждани подкрепят протеста на жълтите жилетки

Има три пласта на митингите в Париж Видимата част са разрушенията и палежите, въпреки това огромното количество жълти жилетки, които показват, и от трета страна – най-невидимата, само че най-внушителната – това са 72% от популацията на Франция, които поддържат митингите, разяснява в предаването „ Тази заран ” по bTV политологът проф. Анна Кръстева.

Точно 50 години ни разделят от студентските барикади през 1968 година, извънредно забавни са паралелите, напомни проф. Кръстева.   

„ През 68 година стачкуват срещу потреблението, протестиращите тогава споделят, че потреблението е опиат за народа, с който елитите са пробват да ни опитомят. Днес настояванията са за повече консумация. През 68 година желаят запазване на околната среда, през днешния ден желаят да не заплащат таксите, които са свързани с това. При митингите преди 50 години има огромни дела и има яд, само че има музика и обич, а през днешния ден има единствено яд ”, уточни още проф. Анна Кръстева.

По думите й в Европа има недоверието към елитите. „ В момента няма въодушевяващ новаторски водач, Европа би трябвало да разбере че сега европейския план е в ръцете на жителите, не в ръцете на водачите ”, уточни още Анна Кръстева.

Тя посочи, че политиките на президента на Франция Еманюел Макрон не са изцяло уравновесени: „ Той пристигна с големи обещания, с това да реформира страната, само че част от тези промени се възприемат от жителите като политики за богатите. Примерно отстранява налога завещание, налога взаимност върху наследството, облекчава богатите и усилва данъчната тежест за жителите. И по тази причина доста жители без значение от насилието поддържат „ жълтите жилетки “, тъй като има едни фундаментални несъответствия, които откриват “.

Според Кръстева развиването на една страна би трябвало да се усеща отмерено от всички обществени групи. Тя добави, че митингите са придвижване без водачи и че представителите им са определени инцидентно, а президентът няма по какъв начин да договаря с някого.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР