Има три огнища в лични стопанства, констатирани през тази година.

...
Има три огнища в лични стопанства, констатирани през тази година.
Коментари Харесай

БАБХ: Вирусът на африканската чума по свинете не си е тръгнал

„ Има три огнища в персонални стопанства, установени през тази година. Само три. В Монтанско и в Ловешко. Реално видяно, вирусът не си е тръгнал. Просто от време на време избухват сходни огнища. За „ благополучие “, в персонални стопанства. Засегнати са единични бройки прасета. “ Това изясни в изявление за БНР по отношение на Африканската чума по свинете (АЧС) доктор Даниел Денев, шеф на отдел „ Здравеопазване на животните “ в Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

Той акцентира, че става дума за нерегистрирани животни – единични бройки, отглеждани прикрито по оборите.

Д-р Денев напомни, че процесът е бил омекотен, тъй че хората по-лесно да записват животните от персоналните си стопанства.

По думите му инвентаризация на персоналните стопанства се прави годишно, само че в случай че някой е безсъвестен и отглежда едно прасе, може да го скрие.

„ Със сигурност не са един или два случаите, които сме установили. “

Глобите са от 500 до 1000 лв. и все пак не престават да се отглеждат нерегламентирано прасета в персоналните стопанства, акцентира началникът на отдел „ Здравеопазване на животните “ в БАБХ. Той посочи, че през годините има и санкционирани кметове за несъблюдение на техните отговорности за надзор.

При изхвърляне на инфектирано прасе вирусът се трансферира към околната среда и дивите прасета, предизвести още доктор Даниел Денев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР