Има тревожно близо 45-кратно увеличение на случаите на морбили в

...
Има тревожно близо 45-кратно увеличение на случаите на морбили в
Коментари Харесай

СЗО: 45-кратно увеличение на случаите на морбили в Европа

Има " обезпокоително " близо 45-кратно нарастване на случаите на морбили в Европа предходната година, оповестява Световната здравна организация (СЗО).

Здравните ръководители предизвестяват, че случаите към момента нарастват и са нужни „ незабавни ограничения “, с цел да се предотврати по-нататъшното разпространяване.

Около 42 200 души са били инфектирани през 2023 година, спрямо 941 през цялата 2022 година

СЗО счита, че това е резултат от по-малко деца, имунизирани против заболяването по време на пандемията от COVID-19.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) също прикани за " незабавни дейности ", с цел да се спре разпространяване на морбили.  

В Уест Мидландс се следи бързо повишаване на броя на случаите, най-вече при деца под 10 години, като 80% от инфектираните са регистрирани в Бирмингам, а 10% в Ковънтри.  

UKHSA предизвести, че намаляващият брой на имунизираните би трябвало да се промени, с цел да се спре евентуално смъртоносният вирус, който излага на риск живота на близките. 

Според UKHSA най-хубавият метод да се избегне разпространяването на морбили е имунизирането на децата против морбили, паротит (заушка) и рубеола (MMR), с цел да се обезпечи оптималната отбрана. 

Въпреки това UKHSA разкри, че усвояването на първата доза MMR ваксина при деца на двегодишна възраст в Англия е 89%, а за две дози MMR при деца на петгодишна възраст процентът е 85. Това е много под задачата от 95%, избрана от СЗО. 

Какви са признаците на болесттите? 

Морбили е мощно инфекциозно заболяване, което може да докара до проблеми като пневмония, менингит, а в редки случаи и до трайна неработоспособност или гибел. 

При морбилите инфекцията се популяризира доста елементарно и може да аргументи съществени здравословни проблеми при някои хора. 

 Първите признаци на морбили включват: 
Висока температура Хрема или запушен нос Кихане Кашлица Зачервени, възпалени или сълзящи очи Обрив Петна в устата 
Симптомите на паротит (заушка) са: 
Главоболие Болки в ставите Чувство на отпадналост Сухота в устата Лека коремна болка Усещане за умора Загуба на апетит Висока температура 
Някои от признаците на рубеолата са: 
Болки в пръстите, китките или коленете Висока температура Кашлица Кихане или хрема Главоболие Възпалено гърло Възпалени или зачервени очи 
Какво съставляват имунизациите против морбили, паротит и рубеола (MMR)? 

Според Националната здравна работа (NHS) имунизацията MMR е безвредна и ефикасна и защищава хората от морбили, паротит и рубеола. 

" Ваксинирането е значимо, защото тези болести могат да доведат и до съществени проблеми, в това число менингит, загуба на слуха и проблеми по време на бременност ", се споделя на уеб страницата на Националната здравна работа.  

За да получат оптималната отбрана от болестта, хората се приканват да си слагат две дози от имунизацията MMR. 

What is measles - and how do you protect against it?
— Anchored In Xtra Blackness
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР