„Има търговци, които ни дават възможност да купим от тях

...
„Има търговци, които ни дават възможност да купим от тях
Коментари Харесай

КЗП: Търговците не могат да ограничават законовите права на потребителите и в кампанията „Черен петък“

„ Има търговци, които ни дават опция да купим от тях по време на „ Черния петък “ избрана стока с понижена цена, само че настояват, че поради това не можем да предявим претенция или да се откажем в 14-дневен период при покупка през Интернет, което е наше извънредно законово право в онлайн търговията “, предизвести по „ Дарик “ радио Константин Арабаджиев, член на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Той акцентира, че понижението не може да лимитира правата на потребителите по закон.

Игнат Арсенов от Европейския потребителски център в България изясни, че при онлайн платформите важат същите правила, както и при електронните магазини, цитираха от КЗП.

„ Те дава опция да съпоставим повече артикули от разнообразни търговци. Това, обаче крие и своите опасности. На първо място, хората не всеки път обръщат внимание от кого пазарят. Образно казано платформите или така наречен маркетплейсове съставляват един пазар, а търговците в него са обособени сергии. Когато купуваме, ние сключваме контракт с съответния търговец от тази платформа, а не с нея. Тя реализира посреднически функционалности. Добре е, когато преглеждаме такива „ пазари”, да ревизираме кой е търговецът, защото нашите права ще зависят от това. Той може да не е български, даже може да не е в Европейския съюз. Платформите са задължени да отбелязват от кой търговец купуваме”, сподели Арсенов.

"Плюс на извършването на покупки от така наречен маркетплейсове е, че ние се възползваме и от спомагателните отбрани, които дават тези платформи. Можем да предявим рекламация, с изключение на към продавача, също и към платформата ", добави Арсенов. Например - може да желаяме подпомагане за ходатайство с продавача. Той сподели още, че заплащанията през платформите са по-сигурни от тези през обособени уеб сайтове.

Трябва деликатно да се четат изискванията, да се съпоставят цените на няколко разнообразни места, с цел да не стане по този начин, че в желанието си да купим нещо на по-ниска и по-привлекателна цена, да попаднем в клопката на некоректен търговец, обърна внимание Константин Арабаджиев.

„ Понякога за „ Черния петък “ търговците имат специфични условия. Например, поради нараствания размер поръчки вместо в тридневен период, доставят в петдневен “, уточни от своя страна Игнат Арсенов.

Проблематични може да се окажат най-много покупко-продажбите в обществените мрежи. Именно поради това Константин Арабаджиев моли към всички консуматори да бъдат доста деликатни от кое място и от кого поръчват артикули, изключително по време на акцията „ Черен петък “.

„ В обичайния магазин можем да забележим стоката, да я разгледаме и да се убедим в нейните качества, да се консултираме с търговеца. В интернет това е невероятно – там виждаме картинка и при идването си, поръчаната стока може да се окаже, че е доста друга от метода, по който е била показана в електронния магазин”, сподели още Арабаджиев.

Комисията за отбрана на потребителите обичайно следи провеждането на акцията „ Черен петък “. Не са редки случаите, в които контролният орган установи и глоби разнообразни нарушавания. Сигнали за покупки от акцията „ Черен петък “ могат да бъдат подавани в КЗП и Европейския потребителски център. Санкциите варират сред 500 и 30 000 лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР