Има такъв народ" ще подкрепи на първо четене закона за

...
Има такъв народ" ще подкрепи на първо четене закона за
Коментари Харесай

Има такъв народ ще подкрепи антикорупционното законодателство на първо четене

Има подобен народ " ще поддържа на първо четене закона за антикорупционната комисия, само че ще упорства за публично разискване преди влизането му в пленарна зала и по-внимателното му прецизиране сред първо и второ четене. Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева след договарянията за сформиране на кабинет с третия мандат на Българска социалистическа партия.

Тя дефинира диалозите със социалистите като "много градивни " и още веднъж повтори, че законодателната и управническата стратегия, направена за кабинета "Василев " се припокрива с вижданията на "Има подобен народ ".

Митева посочи, че партията на Слави Трифонов ще поддържа и процедурните правила за избор на ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и "няма остри възражения " против кандидатурата на Бойко Рашков, само че записването на съответни имена опонира на процедурните правила.

"Името на Бойко Рашков остава на масата, само че то би трябвало първо да бъде импортирано, с цел да се стигне до неговото гласоподаване ", сподели Митева.

Зам. - ръководителят на Народното събрание още веднъж повтори, че законът за КПКОНПИ не е добър и би трябвало да бъде доста деликатно прецизиран, с цел да не може да бъде нападнат от Конституционния съд.

"Законът занапред ще се гледа на първо гласоподаване. Ние ще подкрепим неговата рамка. Важното е задачите и резултатите, които са заложени в закона да успеем да ги реализираме. И аз считам, че с оферти сред първо и второ четене ще може да реализираме този резултат и ще работим интензивно по превръщането му в един добър и работещ закон ", съобщи Митева.

Тя добави, че "Има подобен народ " е внесла свои оферти към законодателната стратегия на кабинета свързани със закона за персоналната помощ, въвеждането на преносима здравна помощ, закона за висшето обучение и закона за радиото и малкия екран.

Тошко Йорданов отхвърли да отговори дали "Има подобен народ " ще поддържа Асен Василев за министър председател, защото по думите му през днешния ден не са били обсъждани персоналния състав и конструкция на министерския съвет. Йорданов съобщи, че в случай че бъде реализирано единодушие както за програмата, по този начин и за Минстерски съвет, в случай че някоя от партиите не съблюдава тези ангажименти, обединението още веднъж ще се разпадне.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова дефинира диалозите с "Има подобен народ " като "по-сложни ", само че акцентира, че е видяла "воля и предпочитание " в "Има подобен народ " за сформиране на постоянно държавно управление. Заяви, че Българска социалистическа партия е обнадеждена за изхода от договарянията, тъй като партията на Трифонов одобрявала управническата стратегия, направена дружно с "Продължаваме смяната " и "Демократична България ". А в случай че се стигне до различия по персоналния състав Българска социалистическа партия ще търси нови диалози и ще дава причини. Нинова разгласи, че договарянията за имената на министрите в бъдещия кабинет ще стартират идната седмица.

Вицепремиерът в оставка не уточни какъв брой дълго има намерение да държи мандата, само че акцентира, че "няма да бави ненужно нещата ".

Диалог, а не изнудване

Преговорите за сформиране на държавно управление с третия мандат продължиха и през днешния ден. В своето встъпително послание водачът на социалистите Корнелия Нинова повтори думите си от през вчерашния ден, че Българска социалистическа партия има "сериозни планове да направи държавно управление " и "няма никакво желание да губи време в напразни срещи ". Тя изрази вяра, че обединенията ще могат да се схванат по политиките и законодателната рамка и прикани "Има подобен народ " на днешната среща да не бъде обсъждан въпросът за структурата и състава на Министерския съвет.

Тошко Йорданов благодари за поканата и акцентира, че когато някоя партия получи мандата, би трябвало да постъпва като Българска социалистическа партия и укори "Продължаваме смяната " за метода им да приказват единствено с обособени депутати. Той съобщи, че "Има подобен народ " ще бъде градивна и че би трябвало да има държавно управление, формирано от същите четири партии - "Продължаваме смяната ", Българска социалистическа партия, "Има подобен народ " и "Демократична България ".

"Трябва да има разговор, а не изнудване ", разяснява Йорданов и добави, че програмата, направена от останалите три обединения, значително преповтаря съдружното съглашение. По думите му в нея има някои "дискусионни моменти ", само че по тази причина "Има подобен народ " пристъпва към тези срещи с подготвени оферти.

Ива Митева разяснява, че през днешния ден партиите ще покажат дали имат мъдрост, разсъдък и водачество, както и воля за ръководство. По думите ѝ избори сега не са нужни и няма да доведат до по-добри резултати.

"Ако сме виновни политици, би трябвало да създадем всичко допустимо, загърбвайки егото си, с цел да се стигне до кабинет ", сподели тя.

Според нея "Има подобен народ " ще направи всичко, с цел да има промяна в правосъдната система, в антикорупционното законодателство, в опазването на здравето, образованието и обществената политика.

Вчера от "Продължаваме смяната " обявиха, че ще упорстват с цел да бъде признато антикорупционното законодателство и за началник на комисията да бъде определен Бойко Рашков като изискване, с цел да поддържат Българска социалистическа партия за сформиране на държавно управление с третия мандат. До скоро от "Има подобен народ " имаха забележки по закона и не бяха съгласни с кандидатурата на Рашков. Вчера обаче Любомир Каримански съобщи, че партията е "за " антикорупционният закон да се одобри, само че би трябвало да се видят какви ще бъдат нормите, по какъв начин ще бъдат написани тъкмо и оттова нататък ще реагираме ".

Посочи и че настояването им Асен Василев и Кирил Петков да излязат от изпълнителната власт към този момент не важи. По думите му политиките са по-важни от структурата.

Последни с Българска социалистическа партия ще беседват на следващия ден от "Демократична България ". Днес съпредседателят на обединяването съобщи, че е взето решение групировката да взе участие в диалозите на Българска социалистическа партия за сформиране на държавно управление, само че към този момент няма позиция дали да го поддържа, или взе участие в него.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР