„Има такъв народ“ ще бъде формацията, която ще реши дали

...
„Има такъв народ“ ще бъде формацията, която ще реши дали
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Изчегъртването победи възмездието

„ ИТН “ ще бъде групировката, която ще реши дали ще има или няма държавно управление след предварителните избори на 11 юли. Дори и след този избор протестните партии няма да имат задоволително мандати и ще би трябвало да разчитат на поддръжката на една от партиите от систематичната съпротива, най-вероятно, Българска социалистическа партия. Правителство най-вероятно ще се сформира, а служебният кабинет на Румен Радев ще послужи като основа.

Това съобщи в изявление за БГНЕС политологът от „ Тренд “ Димитър Ганев.

Той съобщи, че в предходното 45 Народно заседание са се оформили три групи:

1. лагерът на протестните партии, включващ „ ИТН “, Демократична България, „ Изправи се! Мутри вън! “, разполагащи с 92 мандата;

2. лагерът на систематичната съпротива – Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, с които протестните партии не пожелаха да си сътрудничат;

3. ГЕРБ, които бяха в изолация;

„ Единствената опция за сформиране на държавно управление в бъдещото Народно събрание е, в случай че протестните партии се договорят и излъчат кабинет, който обаче би трябвало да бъде подсилен от някоя от партиите на систематичната съпротива. Най-вероятно това ще бъде Българска социалистическа партия. Колкото и да усилят своите резултати трите протестни партии, доста дребна е вероятността от 92 мандата през април в този момент да скочат на 122, с цел да имат болшинство “, акцентира Ганев.

Той счита, че след предварителните избори въпреки всичко ще се стигне до съставянето на кабинет.

„ Служебното държавно управление ще бъде нещо като образец и основа. Бъдещият кабинет няма да включва ярки политически фигури, а по-скоро специалисти. Още повече, че „ ИТН “ не разполага за момента с такива ярки партийци “, съобщи политологът.

Димитър Ганев не изключи част от служебните министри да запазят постовете си. Това са тези от тях, които през тези три месеца ще създадат положително усещане на бъдещото болшинство.

Възмездието няма легитимност

Коментирайки апела на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която при откриването на предизборната акция в събота прикани за отмъщение, Димитър Ганев съобщи: „ В българското общество през последните три десетилетия има ясно чувство за недостиг на правдивост. Всеки един опит, всяка една поръчка за отмъщение би трябвало да среща някаква почва. Въпросът не е единствено какво казваш, а кой го споделя. В случая с госпожа Нинова и с Българска социалистическа партия това не звучи задоволително законно в очите на по-голямата част от българските жители “.

Политологът акцентира, че това не е негово персонално мнение, а се базира на резултатите от последните парламентарни избори, които се организираха на 4 април.

„ В последна сметка българският гласоподавател търсеше опция да изкаже своя протестен избор на изборите и в тази ситуация не избра Българска социалистическа партия. Избра друга партия - „ ИТН “, която взе лъвския къс от протестния избор, а Българска социалистическа партия не беше припозната като опция. В този смисъл българинът избра „ изчегъртването “, а не „ възмездието “. Имам поради игра на думи – двете метафори, които идват от „ ИТН “ и Българска социалистическа партия “, изясни Ганев.

Заявката на Радев

По отношение на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев доскоро повече от месец, политологът съобщи, че би трябвало да имаме поради, че сегашният държавен глава е повдигнат, подсилен и определен поради Българска социалистическа партия. Заради това в неговия състав има толкоз доста представители на алените.

„ Радев разчита най-вече на поддръжката на Българска социалистическа партия на изборите, които го чакат в края на месец октомври. За него беше извънредно значимо редовият социалист да припознае този кабинет като собствен. По тази причина такава присъща фигура за лявото пространство и Българска социалистическа партия като Янаки Стоилов е част от служебния Министерски съвет, а „ острие “ като Антон Кутев е неговият представител “, съобщи Димитър Ганев.

Той напомни, че всеки, който се е отцепвал от Българска социалистическа партия и е основава собствен план не е бил подкрепян от левия гласоподавател. Такъв е и казусът с някогашния водач и президент Георги Първанов, чиято групировка АБВ взе на изборите 2014 година едвам 4%, а по-късно даже не съумя да влезе в идващите Народно събрание. Т.е. за гласоподавателя на Българска социалистическа партия е водеща партията, това се е потвърдило през последните 30 години и Радев схваща това.

В същото време тази поддръжка очевидно няма да е задоволителна за преизбирането му за президент в края на октомври, за това той е присъединил в кабинета си представители на демократичната общественост /икономическите министри Асен Василев и Кирил Петков, който даже е измежду учредителите на „ Да, България “/ и на протестиращите /културния министър проф. Велислав Минеков/.

„ Самият Слави Трифонов съобщи в едно свое изявление преди изборите, че Радев му подхожда и евентуално ще го поддържа за президентските избори. Дори „ ИТН “ да имат собствен претендент, Радев ще бъде на балотаж и надлежно Трифонов може да бъде подложен в такава обстановка да го поддържа, най-малкото, тъй като електоратът му симпатизира на Радев. Но към момента е рано за сметки за президентските избори “, заключи политологът от „ Тренд “.

В ГЕРБ няма лидерски въпрос

По отношение на ГЕРБ Ганев означи, че там въпросът с водачеството на Бойко Борисов не стои на дневен ред. „ Една немалка част от хората, които гласоподават за ГЕРБ, гласоподават за Борисов. Оттеглянето му не стои на дневен ред. Освен това има характерни салда в партията, които той съумява да удържа “.

„ Общностният код “ на Движение за права и свободи

Според Ганев не би трябвало да сме учудени от обстоятелството, че Движение за права и свободи не се разграничиха от Делян Пеевски, откакто Съединени американски щати му постановиха наказания.

„ Тук има по-дълбок прочит. Движение за права и свободи е изграждана като организация, която усеща някаква общественост и се пази между тях, тъй като част от описа на Движение за права и свободи е, че тя поражда като организация след Възродителния развой, с цел да пази правата и свободите на хората, на които са им били отнети. Това е общественост, закърмена във враждебна среда. В случая политическият инстинкт на Движение за права и свободи е да поддържа непременно своите представители, без значение какво се случва, тъй като това е техният общностен код, а не като при другите партии провинил си се и те изхвърляме. Има нещо по-дълбоко от обикновения тактически ход, дайте да се разграничим от Пеевски, тъй като са го глобили от Съединени американски щати “, съобщи той.

Резултатът, който Движение за права и свободи ще получи на тези избори, без значение от обстановката с Пеевски и отварянето на нови секции в Турция, в действителност няма да се отрази на политическата настройка, означи Димитър Ганев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР