Има такъв народ ни предлагаха чувал с котки, дори нямахме

...
Има такъв народ ни предлагаха чувал с котки, дори нямахме
Коментари Харесай

Манол Пейков, депутат от ДБ: Време е да спечелим Пловдив, им...

" ИТН " ни предлагаха чувал с котки, даже нямахме право да желаеме отговорност

Културният бранш пострада доста повече от заведенията, които не съблюдават ограниченията и първи стачкуват

Предишното ръководство завеща страшни авгиеви обори, слабата имунизация е тяхна виновност



- Г-н Пейков, още един незнаен опит да се направи държавно управление с работещ парламент. Защо се получи по този начин?

- Сюжетът завърши от дълго време, когато президентът реши да връчи мандата на Българска социалистическа партия, а не на ИБГНИ, както го поучаваха мнозина. Стана ясно, че възможностите са съвсем никакви. От Демократична България декларирахме предишния ноември, че няма да подкрепим държавно управление с мандата на Българска социалистическа партия и нямаше по какъв начин да променим позицията си.

Може би единствената незнайна беше позицията на " ИТН ", които също отхвърлиха, само че даже с тях може би нямаше по какъв начин да се случи.

- Има Такъв Народ щяха да откажат и мандат на ИБГНИ, обявиха го?

- Не е доста несъмнено, тягата щеше да е друга. В последна сметка, Народното събрание се назовава по този начин, с цел да се водят диалози. Шансът беше по-голям, а какъв брой точно… Поне вяра щеше да има, поради неуспеха на първия мандат, който тежи напълно на съвестта на Има Такъв Народ. Проявиха една надменност, нямаха никакво предпочитание за диалози. Както добре знаем, фрагментите вземат решение дали нещата ще се случат. Не може да развяваш нереални политики, а да слагаш отпред хора, които няма по какъв начин да ги прокарат.

Избираме котки в чувал, а даже не може да им потърсим отговорност. Нямаше по какъв начин да стане! Всеки мислещ човек го виждаше! А те даже не престават да бранят Петър Илиев, макар очевидния проблем с дисертацията, за похлупак и 80 страници от нея изчезнаха. Тотален фарс! Тип неаполитанската камора - в случай че е наш, няма проблеми.

- Според хората на Слави обаче се е получило по този начин - всичко е било контрактувано и внезапно на тези стълби излизат Христо Иванов с Мая Манолова и споделят - или вземайте тези министри, или няма кабинет?

- Те в залата признаха, че не е имало искане от Христо Иванов за съответни постове. Напротив, в декларацията подсказа имена не на наши сътрудници в партията, а на хора от служебното държавно управление, които явно имат добра известност.

- ОК, несъмнено Демократична България, ГЕРБ и Българска социалистическа партия ще качите малко на новите избори, само че не се обрисува устойчиво болшинство?

- Ще би трябвало да се научим, че думата коалиция не е мръсна дума, когато е учредена на ясни правила и те се съблюдават. Трябва да се научим да си приказваме. Тъжното е, че когато си приказвам на по-ниски равнища с хората от Има Такъв Народ, имаме единодушие по съвсем всички точки. В същото време хората там, които движат процесите, ги изтласкаха в друга посока. Самите Има Такъв Народ би трябвало да узреят, че би трябвало да се беседва, а не да се прави шантаж, както стана при първия мандат.

- Но в случай че не играете с Българска социалистическа партия, ГЕРБ са прави - те се явяват незаобиколим фактор?

- Идея си нямам. Според мен първите 4 партии ще бъдат събрани в 5 %. Ще има непосредствен пердах. Всичко ще се реши в последния месец. Тогава много хора вземат решения. Резултатите в този момент надалеч не са финалните. Но в случай че трети път не успеем, всички ще пострадат. Народът към този момент няма самообладание. Но нашата позиция е ясна и надали ще се промени. Без ГЕРБ и мандат на Българска социалистическа партия.

- Нарочно ли пропускате Движение за права и свободи?

- А, те са най-горе в листата с червени линии. Всъщност, огромният проблем с ГЕРБ е, че те са проводник на тази политика, която идва от Сарая. Дори не споделям от Движение за права и свободи, тъй като там има честни хора с тежест в обществото. Но политиката на партията е извънредно опортюнистична. Използват всяка опция да се домогват тайно до лостовете за ръководство на страната. Ето това е задкулисието. Когато на фасадата имаш сякаш честни политици, а откъм гърба тъмни сделки.

- Ще съумеете ли за тази оставаща седмица живот на Народното събрание най-малко да актуализирате бюджета?

- Да, другояче страната ще бъде в стойка сутерен. Още повече че ГЕРБ са заложили тежки мини. Например има компании, които са сключили контракти за 20 милиона, а са направили работа не за 30 или 50, а за 200 милиона. ОК, на върха може някой да е направил тъмна договорка, само че изпод има хора, които са свършили работата си и чакат заплати. Дори да е противозаконен договорът. Просто се е обещавало, дали са им празен чек, тъй като, виждате ли, ние ще управляваме постоянно. Затова Марк Твен е прав да споделя, че политиците и пелените би трябвало да се сменят постоянно по една и съща причина. Човек се самозабравя - даже да е имал първоначално положителни планове.

- Има ли късмет да пробие за два месеца план на Асен Василев и Кирил Петков, макар че последният минава твърдо за ваш човек? Подобна групировка тормози ли ви?

- Винаги има късмет, само че аз нямам прогнози в тази посока. Имаме доста допирни точки с тях. Аз персонално одобрявам стила на ръководство на господин Петков, метод на другарство с медиите, прозрачността. Не ме тормози. Всеки честен човек в политиката е лъч светлина. По същия метод ИБГНИ не ме тормозят, има смисъл от тяхното наличие.

- Значи харесвате служебното държавно управление?

- Да. Още повече виждам за какъв брой малко време какви авгиеви тимове би трябвало да се чистят. Убеждавам се с всяко съвещание в комисиите, с всяко чуване. Кирил Петков има дарбата да превежда на естествен език това, което се прави. Но толкоз неприятни неща са завещани. Самият факт, че сме последни по имунизация в Европейски Съюз. Това е диагноза на предходното ръководство. Смесените им послания. Смяната на цели. Затвориха градовете при 100 заболели дневно, след това заведенията работеха при 100 умряли дневно.

- Ако би трябвало да бъдем почтени, здравният министър Кацаров беше много за антимерките?

- Факт, имаше притеснителни изявления. Но като дойдеш на власт, царската корона става тежка. Като футбола е. Едно е да крещиш в профил, друго да слезеш долу на терена. Важен урок. Ако отговорността на решенията пристигна в Мангъров или Чорбанов, който продължава да изрича открити антиваксърски позиции в Народното събрание по много йезуитски метод, също ще би трябвало да премислят изявленията си. Ще им се наложи!

- Доста сте деен по тематиката с пандемията, одобрявате ли последните ограничения?

- Дразни ме непрекъснатата промяна на позиция. Трябва да има ясни правила, както беше написано При 100 души става това, при 250 други, при 500 затваряме. И да не се мърда и на йота, даже в случай че някой блокира пътищата. Защото, като се знае авансово, ти вменяваш на самите притежатели или уредници на събития да внимават. И когато те самите видят, че заболяемостта е 125 на 100 000, ще кажат - „ Хора, слагайте маски, пазете отдалеченост, че другояче отиваме на 150. И ние ще пострадаме “. Иначе се получава сегашната картинка. Заведенията са хахо-хихи. Вдигат заболяемостта. Затварят ги. И първи стачкуват. Това не е ОК! Трябва да е противоположното. Нека самите притежатели на заведения управляват какво става.

- Заведенията споделят, че постоянно те първи го отнасят от началото на пандемията?

- Това не е правилно. Културният бранш е най-засегнат, с всеобщи банкрути. Аз имам музиканти в фамилията, познавам доста такива. Ако преди са имали по две изяви на седмица, в този момент имат по две на година. Още повече - те не влизат и в другите ограничения.

Аз персонално имам издателство с печатница, работят над 100 души. Миналия април при затварянето оборотите паднаха до 40 %! Тези хора имат фамилии! Тези хора са с нас от 20 години, някои не са имали друго работно място. Аз имам отговорност към тях, само че единствено заплатите са 100 000 лв. на месец. Откъде да ги взема! Всички се печем на този огън. Трябва да демонстрираме схващане.

- Да се върнем към изборите през ноември въпреки всичко - Пловдив беше извоюван като цяло от Има Такъв Народ, само че вие взехте центъра. Какво очаквате в този момент?

- В Пловдив постоянно сме се движели малко над националните резултати, приблизително с към 4 %. Ако за България минем 15-16 %, то в Пловдив би трябвало да стигнем 20, даже 21 %, което е много стабилен резултат.

- Нищо чудно 21 % да е резултатът на спечелилите в Пловдив?

Говоря пожелателно. Но това е нашата цел с небосвод към локалните избори, където Демократична България има големи упоритости. Целта е след София и Пловдив да има кмет от нашата коалиция. Защото към този момент имаме куп районни кметове в столицата и съм 100 % сигурен, че на идващите избори ще спечелим и огромната борба. В Пловдив нашият претендент би трябвало да отиде най-малко на втори тур.

- Имате ли към този момент претендент за кмет в Пловдив?

- Имаме. Засега е загадка.

- А Демократична България ще излъчи ли претендент за президент?

- Още обсъждаме тематиката.

ВИЗИТКА

Манол Пейков стана народен представител в последните два Народното събрание от пловдивската листа на Демократична България. Добре прочут под тепетата като издател, съсобственик на издателство “Жанет 45” и звукозаписно студио " Пекарната ", преводач, основател на културно-информационния гид „ Програмата Пловдив Инфо “. Организатор е на над 40 турнета с водещи задгранични създатели. Издадените от него книги са носители на редица награди. Носител е на премия „ Пловдив “ за живописен превод, специфичната премия на Съюза на преводачите в България (2015) и премия „ Хр. Г. Данов “ (2016).

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР