Има страшно много въпроси към Бойко Борисов, на които нямаше

...
Има страшно много въпроси към Бойко Борисов, на които нямаше
Коментари Харесай

Христо Иванов: Подкрепяме изпращане на оръжие за Украйна

Има ужасно доста въпроси към Бойко Борисов, на които нямаше отговор, разяснява ареста на някогашния министър председател Иванов
Гледам на това като на нещо, което трябваше да се случи, тъй като има ужасно доста въпроси към Бойко Борисов и въпросните министри, на които нямаше отговор. А политическата обстановка в прокуратурата беше основана по този начин, че да не може да им се търси отговорност. И това, че в последна сметка се стигна до такива старания е нещо разумно за мен. Такъв коментар направи съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов в коридорите на Народното събрание по отношение на ареста на някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния министър на финансите Владислав Горанов и някогашния шеф на пресцентъра на Министерския съвет Севдалина Арнаудова.

По думите му цялата информация, с която разполага по случая, е от медиите.

На въпрос дали с тези дейности се прикрива нещо друго, като да вземем за пример изпращане на оръжие за Украйна, както настояват ГЕРБ, Иванов отговори:

„ С отхвърли си въобще да влязат в сериозен диалог за нуждата от промяна в прокуратурата, ГЕРБ демонстрираха, че не са тъкмо партия, а една кооперация за обезпечаване на взаимна политическа безотговорност от закона на някогашни министри и функционери на властта. Естествено е, че в този момент ще истеризират и настояват какво ли не, само че е добре да се придържат към обстоятелствата “, безапелационен бе той.

„ В публичното пространство с години се натрупат големи количества въпроси, изказвания и евентуални доказателствени средства, които не бяха разследвани съответно. Рано или късно денят, в който те да са разследвани, щеше да пристигна “, изрази мнение Иванов.

„ Презумпцията за невиновност остава в действие, както и нуждата всички дейности, които засягат правата на арестуваните, да бъдат подчинени единствено на закона и неговите цели “, означи още Христо Иванов.

„ Важно е това да се случва единствено по закон, с цел да можем да затворим тази страница без реваншизъм и без терзания, че става дума за: едните удрят другите. Важно е смяната да бъде освен, че едните лица стават от недосегаеми - досегаеми, а да се изрази в това, че този път се работи по закон “, безапелационен бе съпредседателят на Демократична България.

Според него не може да се твърди, че е принуда, „ тъй като това, което видяхме в дейностите на Министерство на вътрешните работи, бе по разпоредбите за необходимост “, счита той.

По думите му „ явна принуда “ е бил карцерът на някогашната кметица на столичния регион „ Младост “ Десислава Иванчева.

На въпрос дали в съответния проблем с Борисов може да бъде заобиколен основния прокурор Иван Гешев, Иванов отговори по този начин: „ Трудно може да бъде заобиколен основния прокурор, тъй като с годините е основана тежка кариерна взаимозависимост в прокуратурата от него и подконтролната му гилдия във Висш съдебен съвет “.

Според него по тази причина е значима структурната промяна във Висшия правосъден съвет, с цел да могат прокурорите да се усещат свободни, че никой няма кариерно да ги накаже за това, че са подхванали разнообразни дейности.

„ Но тази структурна промяна и изключително привеждането на прокуратурата в положение да й се има оптимално доверие, не може да стартира без Иван Гешев, непосредствен другар на ПР Севи, да си тръгне от поста тъкмо в този момент “, безапелационен бе Иванов.

Попитан дали е трябвало да се изчака промяната на Гешев и тогава да се пристъпи към ареста, той уточни:

„ Това са политически сметки, в които не съм взел участие. Нито имам вяра, че е имало подобен вид сметки “.

От думите стана ясно, че „ Демократична България “ поддържа това да бъдат изпратени оръжия на Украйна.

„ България има директен и насъщ интерес Украйна да успее да се отбрани. Защото в случай че не го направи, ние сме идващите в листата на Путин, който ще покаже на себе си и на цялата международна общественост, че правото на силата важи. Защото битката е дали важи правото на силата или на интернационалните правила. Украйна в този смисъл отбранява с изключение на личната си територия и нашите ползи. Затова би трябвало да окажем всяка нужна помощ, с цел да успее Украйна. Това би трябвало да се случи в границите на диалози с сътрудниците ни какво е належащо. Ще подкрепим в това число изпращане на оръжие “, безапелационен бе Иванов.

А във връзка противоположната позиция на Българска социалистическа партия, той сподели: „ Ще спорим “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР