Има спор и дискусия, тъй като няма установена процедура за

...
Има спор и дискусия, тъй като няма установена процедура за
Коментари Харесай

„Беровизация, честна комсомолска и неприет бюджет“: Сложен ли е край на политическата криза?

„ Има спор и полемика, защото няма открита процедура за назначението на изпълняващ длъжността основен прокурор. Прокурорската гилдия стъпва на текст за административните ръководители. Стои и другият въпрос – дали да не се върви по процедурата за избор на нов. За мен не това е най-големият проблем. Стабилизирането на прокуратурата ще стане, когато държавното управление и политиците си свършат работата – да се избере парламентарната квота във Висшия правосъден съвет. След това да се отговори пътят за нов основен прокурор, който нека да е транспарантен “, изясни в " Тази заран " Борислав Цеков, специалист по конституционно право.

Снимка: bTV

„ Иван Гешев се пробва да разкрие процесите, довели до освобождението му. Големият проблем е в държавното управление. Липсва механизъм за взимане на решения – съдружен формат, явен и транспарантен, който взима решения. Те не могат да изберат ръководители на непрекъснатите комисии. Правителствената коалиция боксува. В момента е една остаряла българска приказка – куче влачи, следа няма. Никой не носи отговорност, а това е причина за „ беровизация “ на това ръководство “, акцентира Цеков.

Факт е, че години наред следствие по ''Осемте джуджета'' не организира, добави тя

„ Борислав Сарафов беше определен като вид проява. ПП-ДБ упорстват за преразглеждане на решението. Правосъдният министър ще внесе искане за преразглеждане на Пленума на Висшия правосъден съвет, макар че Сарафов бе определен от Прокурорската гилдия “, уточни Велислава Попова, публицист и гл. редактор на „ Дневник “.

Снимка: bTV

„ Това, което от ден на ден хора схващат, е директната връзка. Дали ще съумеят да трансформират няколко закона и Конституцията и да се направи такава промяна, че да се върне опцията за справедливостта. Част от аргументите за наводненията са поради неизпълнени отговорности, друга част – с това, че няма следствия. Голяма част от финансовите разноски, направени през последните години, са некачествени. Виждаме го в центъра на София. Няма каузи или следствия. Има някакви санкции за компаниите, които получават новото за ремонта на ремонта “, добави Попова.

Борисов съобщи, че не е виждал „ Мис България 2001 ” от десетилетия

„ Ние не знаем какво се случва със знаковите каузи. Сарафов изясни, че ще се направи обзор. Нищо чудно да бъдат оттеглени претенции за снемане на имунитети. Те имат политическо значение. Колкото и да е качествено или некачествено едно следствие, когато се внесе в Народното събрание зад него стои цялата институция, а освен някогашният основен прокурор. Трябва да има доста безапелационна обосновка от новия основен прокурор Сарафов, с цел да бъде изтеглен някой имунитет “, уточни Иво Инджов, учител по „ Политически връзки “.

Снимка: bTV

„ Управляващите са подвластни от Движение за права и свободи, в случай че желаят да вършат конституционна промяна. Начинът, по който подхождат, ги прави уязвими, защото Движение за права и свободи сервира Делян Пеевски. Той приказва толкоз доста за конституционна промяна, колкото не споделил през предходните парламенти. От ПП-ДБ станаха подвластни от ГЕРБ и Борисов и Движение за права и свободи и Пеевски. Това насочва неприятни послания към гласоподавателите и обществеността – „ почтена комсомолска “, написана с молив и изтрита с гума. Така не се основава доверие към политиците “, сподели още той.

В други страни подхождат с креативност към фискалната си политика

А на фона на битката в прокуратурата  и образуването на държавното управление страната към момента няма признат бюджет за 2023 година.

„ До момента трябваше да бъде прегледан бюджетът, импортиран от служебното държавно управление. Новото държавно управление не признава никоя част от този бюджет и счита да внесе с 3% недостиг. Новият би трябвало да бъде импортиран в Националния съвет за тристранно съдействие, където да обсъдим параметрите му. Опасяваме се, че времето е малко, с цел да може той да проработи от 1 юли “, посочи Ваня Григорова, стопански консултант на КТ „ Подкрепа “.

Снимка: bTV

„ Ако процедурите бъдат задействани в най-спешен порядък бихме могли да чакаме нов бюджет в средата на юли “, добави тя.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР