Има спогодба между Европейския съюз и Северна Македония за безмитна

...
Има спогодба между Европейския съюз и Северна Македония за безмитна
Коментари Харесай

Експерт проговори за шашмите с вносното агнешко. Използват спрей върху месото, защото…

Има конвенция сред Европейския съюз и Северна Македония за безмитна търговия с агнешко месо и това води до дъмпингов импорт – то е 30% по-евтино от българското. Вносът на агнешко е инструмент на някои търговски обекти, с който се подбиват цените на българските производители.
Това сподели съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев в предаването „ Денят на фокус “ на Радио „ Фокус “.
Той акцентира, че Северна Македония не съблюдава европейските регулации при потреблението на фуражи, ваксини и медикаменти при развъждането на животните. „ Ние няма по какъв начин да знаем и щом не съблюдават тези регулации, би следвало съответното месо да бъде с загадъчен.
Това е една от предпоставките то да бъде следено под лупа. Липсата на такива регулации и по-ниският стандарт на произвеждане и възнаграждение в Македония обуславят и по-ниската цена “, разяснява Караколев.
Месото не влиза непосредствено в България, а през Гърция като реекспорт, защото България няма утвърден пункт от Европейския съюз за импорт на меса от трети страни, изясни той. „ По регулациите на Европейския съюз, щом пратката е предходна през европейска страна, тя няма условие за щателни инспекции. А гърците не се задълбочават в проучвания “, изясни съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
По думите му поради импорт на агнешко месо от Северна Македония предходната година са останали неосъществени над 20 000 български агнета. Внос онлайн агнешко месо има и от Румъния, само че цените в северната ни съседка са съвсем идентични с тези у нас, добави Караколев. Агнешкото месо в магазинната мрежа варира сред 25 и 29 лв. за кг.
„ Във фермите цената варира сред 9 и 12 лв., според от размера на търгуваната продукция. 1-1,50 лв. е по-скъпо месото от производител спрямо предходната година “, изясни Караколев. Той даде препоръки при извършване на покупки на агнешко – то би трябвало да има прелестен розов цвят.
„ Но имаме сигнали, че в някои търговски обекти употребяват спрейове за основаване на по-свеж тип на месото. Тук към този момент контролните органи би трябвало да наблюдават по какъв начин това месо е влезнало в обекта, дали е влезнало като замразено “, предизвести Караколев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР