Има спекула при цените на хранителните продукти у нас. Заключението

...
Има спекула при цените на хранителните продукти у нас. Заключението
Коментари Харесай

Ето ги най-честите нарушения при цените на храните по големите магазини

Има далавера при цените на питателните артикули у нас. Заключението е на земеделския министър и идва седмица откакто страната стартира инспекция в магазините. До този миг са направени 200 инспекции, съобщи БНТ. Почти във всеки търговски обект са открити нарушавания, показват от Комисията за отбрана на потребителите. Проверяващите са открили 90 типа нелоялни търговски практики.

Проверките в комерсиалните обекти се правят от Комисията за отбрана на потребителите, Българска организация по сигурност на храните и Националната организация за приходите.

Най-честите нарушавания са: фиктивните промоции, незадоволителните количества при промоции, разминаване сред цената на щанда и тази, която действително се заплаща на касата, промоциите, от вида купуваш две - получаваш едно гратис, а се оказва, че в действителност се заплащат и трите продукта, несъответствия при грамажа, не на последно място и артикули, които са оповестени като био или еко или създадено в България, само че в действителност не са органик или не са създадени у нас.

Проверките на институциите демонстрират, че във всеки втори тестван търговски обекти сa открити нарушавания.

Ангел Джалев, член на Комисията за отбрана на потребителите: " Почти няма проверяван обект, в който да не е установено нарушаване. От всички тези инспекции нелоялните търговски практики, които ние сме открили да се ползват от търговците са близо 90 на брой ".

От комисията изясняват, че нелоялна комерсиална процедура е всяка, която кара клиентите да купуват артикули, които не биха купили, в случай че знаеха действителната им стойност и качества. По-краткият период на валидност при хранителни артикули води и до друга наклонност.

" На всеки се е случвало да прекоси огромно разстояние до съответен търговски обект в търсене на съответна стока, която е видял на доста преференциална цена, само че като не я откри, купува всичко останало, без значение от цената ", добавя Джалев.

Синдикатите показват, че мерките са закъснели, защото повишаването на стоките е почнало още през октомври 2021 година

Виолета Иванова, зам.-директор в Института за соцални и синдикални проучвания, КНСБ: " Последното тримесечие на 2022 на международните пазари се следи понижение на цените, на земеделските култури, на съществени метали, които действително се отразиха в цените на производителите ".

Това обаче не се е усетило от потребителите. От КНСБ поддържат концепцията за обществено оповестяване на ценообразуването от магазините, с цел да има повече бистрота и понижаване на спекулата и дават за образец млякото.

" Това, което се предлага на българския консуматор нараства от фермата до комерсиалния обект с 340% - то значи, че по веригата има далавера ", сподели още Виолета Иванова.

Държавата продължава с инспекциите за изсветляване на нелоялните търговски практики и приканва жителите да не престават да алармират за нередности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР