„Има символика в това, че Слънчевата зала на Националния исторически

...
„Има символика в това, че Слънчевата зала на Националния исторически
Коментари Харесай

Йотова беше гост на отриването на обновената Слънчева зала на НИМ

„ Има символика в това, че Слънчевата зала на Националния исторически музей е събрала 7 века история на Средновековна България. Това са златните епохи на България, когато се основават българската държавност, език, религия и националност, еднаквост, която носим всички ние, без значение дали живеем в България или отвън границите й. Това е време, в което българската страна не е единствено географско разбиране, само че и значим политически и културен фактор, който дефинира съдбините на други страни и нации. " Това съобщи Илияна Йотова на откриването на реновираната Зала 3 на Националния исторически музей, която показва експозицията „ Българската страна през Средновековието VII - XIV век ".

„ Има символика и в дните, в които откриваме залата - в навечерието сме на най-светлия български празник 24 май, когато почитаме славянските първоучители Кирил и Методий ", уточни вицепрезидентът. Като напомни думите на популярния акад. Лихачов, че България е страна на духа, Илияна Йотова посочи големия принос на българската страна за разпространяването на богата просвета и литература из целия славянски свят. „ Благодарение на България, която избави Кирило-Методиевото дело, бе сложено началото на обединена Европа, на третия нравствен свят на средновековна Европа - славянския ", акцентира вицепрезидентът. „ Много атефакти тук са удостоверение за мощ, геройство, войнска чест, победи. Но има и доста, които приказват за успехите на духа, на културата ", означи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът поздрави управлението на Националния исторически музея за упоритостта и силата, с които преодолява компликациите и поддържа музея жив в тежкия интервал на пандемията. Илияна Йотова изрази вяра, че в лицето на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков НИМ ще откри доста по-голяма поддръжка и помощ.

Вицепрезидентът особено поздрави музея за ателиетата „ О писменехь ", с които означават 24 май и притеглят интереса на учениците.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР