Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с

...
Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с
Коментари Харесай

Безценна среща с майстор - пчелар на фестивала „Семе българско” в Севлиево

Има единствено едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед ", споделя обичаният от дребни и огромни Мечо Пух. И е толкоз прав! Неслучайно медът е определян като „ небесна храна ”, „ храна на богове ”, „ течно злато ”. А нашият народ с доброта назовава „ Да ти върви без спънки! ”.

За изгодите от меда и за най-работливите създания в нашата природа – пчелите - беседваме в съботния ден от тазгодишното издание на фестивала „ Семе българско ” – 29 април.

В 14:20 часа стартира беседата на доктор Йордан Кехайов, от който ще научим любопитни обстоятелства за процеса на извличане на мед, за забавния живот на пчелите и за тяхната роля за бъдещето на планетата ни, за изгодите от консумирането на меда - единствената храна, която се усвоява изцяло от човешкия организъм.

Ето някои любопитки в задатък:

Медоносната пчела е единственото насекомо, което създава храна, с която се хранят и хората.

За целия си живот една пчела-работничка прави почти 1.5 супени лъжици мед.

Продължителността на живота на една пчела-работничка през дейния сезон е сред 3 и 6 седмици.

Освен мед, пчелите създават редица други субстанции, измежду които: пчелен восък, прополис, пчелен прашец и други

Медът е източник на чиста сила. Той е единствената храна, която съдържа всички нужни субстанции – ензими, витамини, минерали - и се усвоява на 100 % от човешкия организъм.

Пчеларството у нас е остарял поминък, който носи в себе си цялата мъдрост на народа ни, събирана през вековете. По лъжичка скъпо познание ще има за всеки, поспрял се да чуе забавната сказка за пчелите. А бурканчета с българско чисто „ течно злато ” ще откриете при локалните производители-изложители на фермерския пазар!

29 април, 14:20, парк „ Казармите ” в Севлиево. Очакваме ви!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР