Има само един ход - сама Мария Габриел да се

...
Има само един ход - сама Мария Габриел да се
Коментари Харесай

Доц. Киселова за проектокабинета Габриел: Има само един изход - Габриел да се оттегли

Има единствено един ход - сама Мария Габриел да се отдръпна. Тя наруши Конституцията, тъй като не е възможно да предлагаш имена на министри, когато не са дали утвърждението си.

Това сподели по Нова телевизия доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право.

Тя изясни каква е процедурата.

" Мандатът се смята за изпълнен, когато се покаже конструкция и състав на държавно управление. Президентът изисква претендентът да дава отговор на условията за министър ", сподели Киселова.

Конституционалистът изясни каква е процедурата в Народното събрание: „ Мнозинството е нормално – би трябвало да гласоподават повече от половината депутати при разполагаем кворум ”. Това значи, че даже 61 народни представители стигат, с цел да бъде гласуван проектокабинетът. Тя обаче акцентира, че съгласно нея това не би бил сполучливо изпълнен мандат и при такова стичане на събитията Мария Габриел би следвало да се отдръпна.

По думите ѝ се позволява да има промяна на претендентите.

" Хипотетично не е проблем Мария Габриел да предложи нови имена ", сподели доцент Киселова. Сега следва да бъде утвърден министър-председателят и да се гласоподава.

" Кандидадите настояват, че не са дали единодушието си. Когато повече от половината не са дали единодушие, дали мандатът се счита за сполучливо изпълнен? ", сподели доцент Киселова и добави: по-скоро не!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР