Има рискове при сделката с танкерите (за втечнен газ, бел.ред.),

...
Има рискове при сделката с танкерите (за втечнен газ, бел.ред.),
Коментари Харесай

Ще стоим ли на студено тази зима и колко ще ни струва топлото?

" Има опасности при договорката с танкерите (за полутечен газ, бел.ред.), обвързвана с спомагателни разноски. Виждаме, че се отхвърлят, тъй като разноските по закупуването на слотове са спекулативно високи. Не бих споделил, че е неточност. Силно насърчавам енергийното министерство да се обърне към турската система - там са огромните запаси. Ние нямаме контракт за междусистемна съгласуваност с Турция. Там има доста газ, смесват се доста потоци. България месеци наред се мотае с този контракт и за мен това е необичайно ", уточни пред bTV Иван Хиновски.

По думите му от “Газпром” също ще получим безценен газ.

" На TTF имаме връх. Много по-висока цена ще платим, в сравнение с през танкерите. Връзката с “Газпром” би трябвало да е финален запас. И сега получаваме съветски газ през търговци. Никаква заплаха от прекъсване на доставките няма. Те просто ще бъдат неуправляеми като цени ", изясни Хиновски.

Мартин Димитров от " Демократична България " попита служебния министър председател Гълъб Донев и президента Румен Радев потърсили ли са турските и гръцките публични управляващи за намиране на свободни потенциали.

" Те би трябвало да отговорят на този въпрос, тъй като трябваше да го създадат, а не да чакат да се провалят нещата със седемте танкера и да отиват към Москва. Ако си седят у дома, няма да си намерят терминали ", уточни още Димитров.

Той предложи страната ни да направи бартер с Румъния - северната ни съседка да понижи потреблението си на газ за произвеждане на електричество, а страната ни - да изнася ток. Според Хиновски обаче тази концепция не може да бъде осъществена, тъй като няма потенциал за транспорт.

" Високи ще бъдат сметките тази зима. 70% от себестойността на топлинната ни сила е цената за газ. При 60% растеж в цената на природния газ над 40% е разумно да има растеж в цената на парното. Следват други условия - оферират се стопански режими, понижават се разноски. Очаква се към 20-25% по-скъпа сила. Ще платим да вземем за пример 125 лв., в случай че предходната сме платили 100 лв. парно ", уточни Хиновски.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР