Има риск от загуба на пари по две оперативни програми,

...
Има риск от загуба на пари по две оперативни програми,
Коментари Харесай

Пеканов: Има риск от загуба на пари по две оперативни програми

Има риск от загуба на пари по две оперативни стратегии, стана ясно от присъединяване на вицепремиера по време на парламентарния надзор.

Той отговори на въпрос на депутата от Джевдет Чакъров  Джевдет Чакъров Джевдет Ибрям Чакъров е роден в Асеновград. Завършва Медицинския университет в Пловдив със за оперативните стратегии за интервала 2014 - 2020 година и 2021 - 2027 година, както и България чака да загуби средства и какви ограничения са подхванати това да не се случи. 

" По отношение на сегашния програмен интервал е налице е сериозен физически и финансов прогрес във връзка с стратегиите. Договорените средства от Европейски структурни и инвестиционни фондове възлизат над 18 милиарда лева, като ресурсът по съвсем всички стратегии, е изцяло контрактуван. Реално осъществените заплащания към бенефициентите е 74% от бюджета на стратегиите. Усилията в сегашния миг са ориентирани към ускоряването на осъществяването на плановете и сполучливото привършване на стратегиите в края на идната година ", сподели той.  

По думите му се работи по две от стратегиите, по които се разпознава риск от загуба на средства, а точно Оперативна програма " Околна среда " и Оперативна програма " Транспорт ". 

Той посочи, че за Оперативна програма " Околната среда " се разпознава риск от загуба в размер на 117 млн. евро за 2022 година, съгласно него съгласно подхванатите ограничения няма да се стигне до загуба на средства. По транспортната стратегия Пеканов разяснява, че се разпознава риск от загуба на средства в размер на към 70 млн. евро.  Вицепремиерът Пеканов му сподели, че има година и два месеца до приключване програмния интервал.

Според него този интервал би трябвало да е задоволителен за осъществяването на плановете и цялостното асимилиране на средствата.  " По отношение на новия програмен интервал - договарянията са в заключителната си фаза ", добави вицепремиерът. Стана ясно, че са утвърдени 7 от общо 9 за програмния перидо 2021 - 2027 година, като общото финансиране е близо 14 милиарда лева Той отговори и на въпрос на депутата от Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009 за Плана за възобновяване и резистентност и дали ще се предприеме ангажимент за предоговаряне на излъчванията на въглищните централи.  Пеканов му отговори, че българският проект и подписаните с него промени и вложения, е бил утвърден от Съвета на Европейски Съюз.

Той разяснява, че има правилник за основаване на механизма за възобновяване и резистентност позволява страните членки да насочат претенции, само че съществуват и Европейска комисия да отхвърли това искане, в случай че не е обосновано.

Според него би трябвало да се има поради, че такова искане може да докара до закъснение или прекъсване на промени, което ще лиши страната ни от част от средствата по проекта. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР