Има риск обществото да се умори от питане, казаха политолозите

...
Има риск обществото да се умори от питане, казаха политолозите
Коментари Харесай

ГЕРБ обмисля нов референдум за най-добрата избирателна система

Има риск обществото да се умори от запитване, споделиха политолозите Стоил Стоилов и Цветанка Андреева пред Bulgaria ON AIR. Обмисля се нов референдум от страна на ГЕРБ за изследване измежду обществото за най-хубавата от всички изборни системи.   Свидетели сме на следващото завъртане на спиралата на популизма. Това са недообмислени оферти, от които няма нищо потребно за демокрацията и хората. Това ще е трети референдум за няколко години по същата тематика. Избирателните системи са характерна материя, която се изяснява мъчно, а обществото може да се умори да бъде питано.

Това показаха Цветанка Андреева, политолог и Стоил Стоилов, специалист по изборни системи в студиото на " България заран ". Според Андреева на референдумите би трябвало доста деликатно да бъдат задавани въпросите, с цел да няма операция.

" Ако питаме обществото дали желае да даде дотациите на корумпираните, гадни политици, вместо да се усилят пенсиите – ясно е какво ще отговори. Но в случай че въпросът е - желае ли обществото партиите да нямат прехрана и да се финансират по скришен метод от други страни – отново е явен отговорът ", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

Стоилов съобщи, че очевидно за България референдумите не са ефикасен метод на демократично решение на проблеми, щом организираме трето допитване по една и съща тематика в границите на няколко години.

" За изборната система пита Плевнелиев, Трифонов и в този момент ГЕРБ. Има риск хората да бъдат изтощени от референдуми и да няма никаква изборна интензивност. Проблемът е, че обществото не получава политически оферти, върху които може да има действителна тежест за разплитане на проблема ", приключи той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР