Има риск България да престане да бъде транзитна дестинация, предупреди

...
Има риск България да престане да бъде транзитна дестинация, предупреди
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: България ще изтърве стотици милиарди, ако до май не започне строителство на 321 и 322 лот на коридор IV

Има риск България да престане да бъде директна дестинация, предизвести депутатът от Българска социалистическа партия
„ От парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ преди повече от 10 години направихме първите сондажи на строителството на автомагистралите и доказахме, че те не се строят по метода, по който би трябвало да се прави това строителство. Преди 5-6 години още веднъж направихме сходни сондажи и още веднъж сигнализирахме прокуратурата. За жал, това стана нарицателно злоупотребите в този отрасъл и инхаус процедурите, от нещо положително, се трансфораха в нарицателно за корупция. “ Това съобщи националният представител от левицата Борислав Гуцанов от парламентарната естрада по време на чуването на служебния министър на районното развиване и благоустройство Младен Шишков, инициирано от „ Българска социалистическа партия за България “.

По време на чуването от левицата насочиха голям брой въпроси, свързани с трите най-важни транспортни коридора в страната ни. „ С развиването на пристанищата в източната част на Средиземно море и изключително Атина-Солун-Александруполис, построяването оптимално бързо на трансевропейския транспортен кулоар IV е един от най-важните транспортни коридори за страната ни “, уточни Гуцанов.

Депутатът от „ Българска социалистическа партия за България “ Манол Генов насочи въпрос към министър Шишков, обвързван със периодите по отчета за влияние върху околната среда на автомагистрала „ Струма “. „ Там има и тънки бюрократични моменти. Трябва да се направи разбор за въздействието на ограниченията, които са посочени в отчета по Оценка на въздействието върху околната среда, с цел да бъдат реализирани задачите. В какъв период ще възложите този разбор и по кое време допускате, че той ще бъде към този момент разполагаем? “, попита Генов.

„ Повече от 1 година се ръководи страната от служебни кабинети. В този случай, когато приказваме за едната част от транспортен кулоар IV – ОВОС-а ще изтече в средата на май. Ако до тогава не стартира действителното строителство и не се подпишат контракти за лотовете 321 и 322, то тази автомагистрала няма да може да бъде приключена. Става въпрос за стотици милиарди, които страната ще изтърве, в случай че Народното събрание и Министерски съвет не вземат верните ограничения “, предизвести от своя страна Борислав Гуцанов.

Той обърна внимание и на риска България да престане да бъде директна дестинация. „ Участъкът Монтана-Враца се намира в предаварийно положение – към момента не е несъмнено трасе и няма стартирало възлагане. Ако не се подпишат договорите за Кресна и в случай че не се усили оптимално бързо строителството към Видин, този план ще бъде дефинитивно изпуснат “, добави социалистът.

Във връзка с Автомагистрала „ Черно море “ Гуцанов посочи, че по време на постоянното държавно управление е стартирана Оценка на въздействието върху околната среда и е имало прогрес и по тази причина помоли министъра да даде настояща информация по дейностите за построяването на автомагистралата. „ Няма да разясня нарушаванията и вероятно кражбите, уповавам се прокуратурата най-сетне да се произнесе по този въпрос. Не е обикновено 50 години да се строи тази автомагистрала и да няма връзка сред София и Варна “, разяснява Гуцанов за строителството на Автомагистрала „ Хемус “.

„ Считате ли, че е допустимо да се направи авансово изследване, планиране или най-малко идейно виждане за построяването на две уреди – тунелът под Петрохан, който е от изключителна значимост за кулоар IV, както и сходно деяние да се извърши за втория мост над Варна, който също ще бъде част от автомагистрала „ Черно море “? “, обърна се Борислав Гуцанов към министър Шишков.

В умозаключение той дефинира инфраструктурата и транспортните коридори като извънредно значима част от стопанската система на страната ни. „ Смисълът на този спор е по какъв начин да създадем по този начин, че по-бързо да се случват тези инфраструктурни обекти. Поне за такива неща би трябвало да има общо виждане на политическите партии “, безапелационен бе депутатът от левицата. „ Нека да имаме едно вярно обмисляне и да са ясни всичките коридори. Ако е нужна законодателна самодейност, ние от Българска социалистическа партия сме подготвени на такава. Не е обикновено толкоз значими обекти да не могат да се построят 50 години. Това е неуместно. Или ние имаме волята да погледнем държавнически на тези процеси, или продължаваме да седим в тази дупка. Защото тук става въпрос за хиляди работни места и действителни доходи в стопанската система на страната “, приключи Борислав Гуцанов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР