Има рекорден ръст на ипотечните кредити в България в началото

...
Има рекорден ръст на ипотечните кредити в България в началото
Коментари Харесай

Ангелов: Имотният балон в България сериозно се надува

Има рекорден растеж на ипотечните заеми в България при започване на тази година.

Това сподели в студиото на " Пресечна точка " по старши икономистът в Институт „ Отворено общество ” Георги Ангелов.

Той регистрира, че нарастването на годишна база е с 38% и то при изискване, че и през януари предходната година беше регистриран забележителен растеж.



" Мисля, че имотният балон стартира съществено да се надува ", предизвести Ангелов и изясни, че, в случай че се допусне той да се спука, както през 2009 година, цели браншове ще претърпят големи загуби.

По думите му институциите са разчитали стопанската система да изпадне в криза, само че тя се развивала все по-добре с всяка година.

" Спестяващите хора са осъдени, тъй като лихвите по депозитите в банките са нулеви. Те не могат да изкарат пари от спестяванията си и ги влагат в парцели. А теглят и заеми ”, изясни икономистът.

Според него това нерационално търсене води до повишаване на цените.



" Много хора не си купуват парцел, тъй като им би трябвало да живеят в него, а тъй като имат пари и желаят да ги сложат някъде на несъмнено ", акцентира Ангелов и добави, че следените темпове на нарастване на цените и ипотечното кредитиране не са устойчиви.

Икономистът разясни, че възможното влизане на България в еврозоната през 2025 година няма отношение нито към ипотечното кредитиране, нито към имотния пазар.

Това, което може да направи Българска народна банка, с цел да охлади пазара е повишение на наложителните запаси на банките, както и така наречен макропруденциални ограничения - да вземем за пример ограничавания за кредитирането на база размера на приходите, с цел да се понижи риска семейства да изпаднат в свръхзадлъжнялост при вероятно повдигане на лихвите по ипотечните заеми.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР