Има редица фрапиращи нередности при обявените за продажба чрез търгове

...
Има редица фрапиращи нередности при обявените за продажба чрез търгове
Коментари Харесай

Бивши служители на КТБ: Синдиците правят коледни подаръци

Има редица фрапиращи нередности при оповестените за продажба посредством търгове вземания на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ) . Това настояват в писмо до медиите някогашният изпълнителен шеф на КТБ АД Георги Христов и някогашният шеф на отдел " Кредитиране " в трезора Георги Зяпков. Те са алармирали институциите за редица нередности при вземанията.
Обявата за коледните търгове е оповестена от Кристи Маринова (бел. ред. - за която при започване на годината излезе информация, че правосъдното министерство не я е позволило на изпит за синдик) и Ангел Донов – синдици на КТБ, а самите търгове са с скрито наддаване, в два дни - 14-ти и 15-ти декември. Синдиците на банкрутиралата КТБ пуснаха над 40 търга, на които се предлага имуществото на банката. До момента няма информация за протичането им и за постигнатите " цели ", само че анализът на първичните числа е фрапиращ , считат досегашните чиновници на банкрутиралата КТБ. Чрез тези търгове се продължава безнаказаното и безотговорно плячкосване на масата на несъстоятелността на КТБ след затварянето ѝ през юни 2014 година, сигурни са някогашните мениджъри в КТБ.

В сигналът си до министъра на финансите Владислав Горанов, до всеки един от членовете на Управителните препоръки на Фонда за гарантиране на влоговете и Българска народна банка, до Асоциацията на банките в България и до самите синдици на КТБ, някогашните админи на КТБ пишат:
" На 04.12.17 година синдиците на КТБ АД за пръв път обществено оповестиха търгове за продажба на кредитни експозиции. Запознавайки се детайлно с изискванията на търговете, с изложената информация по отношение на предлаганите на търга на 15.12.2017 година вземания, както и с притежаваната от нас информация по отношение на кредитните връзки – същността и обезпечеността им, бихме желали да ви осведомяваме за редица неподходящи условия, които ще доведат до непосредствено ощетяване масата на несъстоятелността, ако бъдат осъществени тези продажби на посочените вземания на банката по този метод, който е очакван в оповестените търгове. Става ясно, че инцидентно или не какъв е размерът на отговорностите на кредитополучателите към датата на издание на обявата. Липсва главната информация по отношение на продаваното взимане, т.е. какво в действителност възможният покупател ще купува на търг.
Освен това срокът за запознаване с документите е прекомерно къс – 4 работни дни . Този период е прекомерно непълен, като се има поради, че се продават кредитни експозиции за десетки милиони лева
Липсва каквато и да е информация за активите, които всеки един от кредитополучателите има . Както е добре известно, според член 133 от Закона за отговорностите и договорите, цялото имущество на длъжника служи за поръчителство на отговорностите му пред неговите кредитори. Този, който вероятно купи едно от посочените продавани вземания на банката, главно ще го интересува какви активи има неговият дебитор “.
Почти 788 млн. се продават с начална тръжна цена под 7% от цената им , споделят Христов и Зяпков. И показват таблица с съответните суми за 25-те вземания, в която данните за първичните тръжни суми са съпоставени с размера на вземанията, оповестени в лист за неточните длъжници, оповестен през февруари 2017 година от синдиците на банката:

Някои от сдруженията са свързани по един или различен метод, както с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, по този начин и с главния очевидец (и групата към него) на прокуратурата по Мегаделото " КТБ " Бисер Лазов, сигурни са Христов и Зяпков. И прибавят, че за тези сдружения има голям брой сигнали и данни за нередности със покупко-продажбите им що се отнася до обособени техни активи.
Георги Христов и Георги Зяпков се стопират в сигнала си в конкретика на 10 от търговете като, базирайки се на обществена информация, приканват институциите да подхващат ограничения и да спрат този фрапиращ метод на ощетяване на масата на несъстоятелността на банката .
" Горните констатации ни карат да си мислим, че задачата на синдиците не е да се акумулира оптимално огромен поток от евентуални купувачи, с цел да се търсят по-високи цени, а тъкмо противоположното. Гореизложеното надалеч не е най-фрапиращото, за което желаеме да сигнализираме. Според нас има действителна опция за събиране на по-големи суми от посочените кредитополучатели, в сравнение с началните тръжни цени, избрани от синдиците .
Самите оценки на вземанията, които се цитират, както и корекционния коефициент, който се ползва като редукция на тези изчезнали оценки (кой ги е упълномощил и изготвил, по какъв начин са признати и от кого), с цел да се получат като начална тръжна цена някои в действителност странни и напряко неуместни начални цени на търговете, настояват Христов и Зяпков. . Едно такова формирано произвеждане би дало опция от заемодател и/или синдик да се скапват редица покупко-продажби, в случай че такива са осъществени и с тях се повреждат кредитори на несъстоятелното лице, с които кредитополучателите са се разпоредили със свои активи след 20.06.2014 година /датата на слагане на КТБ-АД под необикновен контрол от БНБ/, споделят някогашните ръководители в банката.
Според тях, продавайки едно такова взимане, в действителност КТБ, бидейки заемодател на същото сдружение и по други кредитни връзки, губи опцията да въздейства върху възможната неплатежоспособност за в бъдеще, тъй като губи инструментариума и тежестта на част от своите вземания, които продава на " тези неуместни търгове " . Спрямо други длъжници, банката е подала молба за оповестяването им в неплатежоспособност, такова произвеждане е намерено, само че в обявленията за търговете на вземания няма информация дали синдиците на съответните сдружения са подхванали всички нужни дейности са събиране и осребряване на имуществото на кредитополучателите, в това число и за завеждане на отменителни искове и такива за анулация на разпоредби в съмнителните интервали и при хипотезите на Търговския закон, прибавят Христов и Зяпков.
" Имайте поради, че при възможна осъществена продажба на някоя от 25-те кредитните експозиции, самата КТБ губи безусловно всевъзможни опция за бъдещи дейности по отношение на кредитополучателите, вземанията от които са предмет на продажбата " , предизвестяват някогашните ръководители в КТБ. " Абсолютно сме уверени, че не са изчерпани всички благоприятни условия, дадени по закон на синдиците на КТБ, за попълване на масата на несъстоятелността от събиране на вземанията на банката от 25-те кредитополучателя. Сегашното, неразбираемо по какъв начин инициирано, безусловно незабавно, без нужна информация, при занижени и напряко смехотворни начални цени, търгово произвеждане навежда на заключението, че тези търгове са нагласени да бъдат извършени и извоювани от тъкмо избрани лица и/или длъжници, ползвайки официално несвързани с тях възможни наддавачи в търговете ", показват още някогашният изпълнителен шеф на КТБ Георги Христов и някогашният шеф на „ Кредитиране “ във фалираната банка Георги Зяпков.
По думите им, фрапиращите случаи са свързани със следните сдружения:
- „ БЪЛГЕРИЪН УАЙН ЕНД СПИРИТС “ АД;
- „ СЛИВЕНСКИ ТЕРИТОРИАЛЕН КАДАСТЪР “ ЕООД;
- „ ТРАНСТРЕЙДИНГ “ ЕООД;
- „ КРИТИЕ “ ООД;
- „ СНЕЖИН 2003” ЕООД;
-„ ИНТЕГРИРАНИ ПЪТНИ СИСТЕМИ” АД;
- „ ДИВАЛ 59” ЕООД;
- „ СИ ДИ ДИВЕЛОПМЪНТС” АД;
-„ ИЗДАТЕЛСКО ПОЛИГРАФИЧЕСКИ КОМПЛЕКС РОДИНА “ АД;
- „ СЪН СИТИ 03 “ АД.

„ ИЗДАТЕЛСКО ПОЛИГРАФИЧЕСКИ КОМПЛЕКС РОДИНА “ АД , където отговорностите по два контракта за заем са в размер на 68 155 000 лева и се продават с начална тръжна цена от 182 025 лева или 0,26 % от дълга.
Както стана дума нагоре, сдружението е притежател на парцел на бул. “Цариградско шосе “ – терен от 40 дка, както и 100 % дялово присъединяване в капитала на „ Родина Тауър “ ЕООД, което сдружение пък е притежател на недостроената постройка на ИПК, приватизирана през юни 2013 година, дружно с прилежащия терен от 15 дка, също на бул. “Цариградско шосе “.
В обявлението си за търга, синдиците показват, че за застраховане на тези вземания е учредена единствено една ипотека в интерес на КТБ - на 02.06.2014 година върху личния парцел от 40 дка на бул. " Цариградско шосе ", като в същото време пропущат да отбележат, че на същата дата – 02.06.2014 година и на идващия ден – 03.06.2014 година са учредени още две ипотеки в интерес на банката – този път от притежателя и ипотекарен дебитор „ Родина Тауър “ ЕООД върху личен парцел - постройката на ИПК, дружно с съседен терен от 15 дка, също на бул. “Цариградско шосе “ № 113а.
Става ясно, че ипотеката върху 40 дка на Цариградско шосе е трета по ред, само че се пропуща още веднъж да се означи, че предходните ипотеки, учредени през 2011 година, също са в интерес на КТБ. Същевременно обаче, тези две предишни ипотеки върху 40 дка на бул. “Цариградско шосе “ обезпечават вземания на КТБ към други кредитополучатели – „ Инвестмънт Проджектс “ АД и „ Риъл Естейт Проджектс " АД.
" Защо синдиците на банката продават единствено вземането, обезпечено с третата ипотека терена от 40 дка? Какво се случва с експозициите, обезпечени с предходните две ипотеки? Това са въпроси, които всеки предстоящ вложител би си задал. Липсващата информация сочи, че очевидно този интересуващ се вложител, който знае цялата история – към този момент знае, че търгът се прави за него ", споделят подателите на сигнала.
Другият образец е с сдружението ИНТЕГРИРАНИ ПЪТНИ СИСТЕМИ” АД , което има дълг по заем за към 129 400 000 лева Началната му цена е 1 577 010 лева или 1,22% от вземането.
Активите на сдружението, които същото има към 30.06.2014 година са в размер на към 260 000 000 лева „ Интегрирани пътни системи “ АД е оповестено в неплатежоспособност с начална дата на несъстоятелност 25.06.2014 година Синдиците на банката продават взимане за 1,2% от размера му или за сумата от 1 577 000 лева
През октомври 2014 година (след датата на неплатежоспособността - бел. ред.) сдружението продава свои недвижими парцели в разнообразни селища от страната, за обща стойност от към 3 500 000 лева
" Нямаме информация дали синдиците на КТБ са подхванали дейности за повреждане на тези покупко-продажби, нито пък самият синдик на „ Интегрирани пътни системи “ АД. Във всички случаи, поради датата на неплатежоспособността, въздействието на главния заемодател в лицето на КТБ и номинирания или определяем от нея синдик на сдружението, дават инструментаруим за оборване и оповестяване на редица покупко-продажби и разпоредби с активи за недействителни или за тяхното повреждане ", пишат в сигнала админите на банкрутиралата банка.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Икономика  Ключово българско сдружение стопира работа, упрекна за това държавно дружество Ключово българско сдружение стопира работа, упрекна за това държавно дружество  Комисия за защита на конкуренцията удари ЧЕЗ и ЕВН с санкции за милиони Комисия за защита на конкуренцията удари ЧЕЗ и ЕВН с санкции за милиони  БЕХ ще изиска от Европейска комисия смяна на поети задължения, с цел да не нараства токът БЕХ ще изиска от Европейска комисия смяна на поети задължения, с цел да не нараства токът  Патриотите отново пробват да обезпечат безпределно застрояване на земеделска земя Патриотите отново пробват да обезпечат безпределно застрояване на земеделска земя  КЕВР клекна пред Манолова - смъкна новите високи цени на водата КЕВР клекна пред Манолова - смъкна новите високи цени на водата Интервю Още Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани
Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година....
Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Изпълнителният шеф на „ Пампорово “ А...
Легловата база в курорта очевидно стартира да не доближава, съобщи изпълнителният шеф на „ Пампорово “ АД Мариян Беляков на прочие..
Дядо Коледа залови апаш с мотора си (ВИД... Институциите нащрек поради упования засил... Продават на търг парадния Mercedes на Хитл... Пациентските организации оферират нова ле... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 21 декември
Овен Някой ще се опита да ви даде съвет, а вие напълно не обичате това. Следвайте своите убеждения, само че може би следва да помислите и ма...
Земетресение от 5,5 по Рихтер край южните... Жена почина откакто бе прегазена от трам... КЕВР клекна пред Манолова - смъкна новите в... Кметът на Свиленград: Никога не сме имали... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image ​Йотова пази Радев, желае Цветанов да...
Слава Богу, че тази подигравка с хората завърши. Не се вслушаха във ветото на президента. Мисля, че хора като господин Цветанов му дължат извине...
Светлозар Лазаров: На всеки 3 дни в Българ... Такситата на митинг с искане за минимална... Животът на другите Ако си политик и лъжеш за имотно положение...  www.expert.bg  Караниколов: Работим за откриване на Служба по търговско-икономически въпроси Караниколов: Работим за откриване на Сл...  Порожанов: Плащанията за 2017 година ще надвишават 2,8 милиарда лева Порожанов: Плащанията за 2017 година ще надх...  9 метода да останете позитивно настроени в напрегнати моменти 9 метода да останете позитивно настрое...  Празничните предложения за смарт телефони и контракти за мобилни услуги може да крият уловки Празничните предложения за смарт телефони и догово...  www.iwoman.bg  5 лесни и истински коледни елхи 5 лесни и истински коледни елхи  Дневен ЛЮБОВЕН хороскоп за 21 декември Дневен ЛЮБОВЕН хороскоп за 21 декември  Зодиите, които ненавиждат измененията Зодиите, които ненавиждат измененията  Мъжките оправдания след невярност Мъжките оправдания след невярност  http://www.sportlive.bg  Даниел Боримиров разгласи дали остава в Левски Даниел Боримиров разгласи дали остава в Лев...  България резервира позицията си в ранглистата на ФИФА България резервира позицията си в класация...  ВИДЕО: Треньорът на Байер в епична и нагла симулация ВИДЕО: Треньорът на Байер в епична и наг...  Моуриньо за успеха на Бристол: Това е хубав ден за футбола Моуриньо за успеха на Бристол: Това е... Интервю Още Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани
Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година....
Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р Нови Най-четени Най-коментирани Ще се изплащат компенсации на пострадали от " София тур и Холидей " с ли... 36 0 Бивши чиновници на КТБ: Синдиците вършат коледни дарове... 34 0 Цяла детска градина разгласи стачка поради уволняване на директорката... 21 0 Фалстарт на делото против кмета на Белово... 19 0 За празниците с обич... 40 0 Дневен хороскоп за 21 декември 6177 0
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР