Има реални предпоставки да се увеличи цената на хляба. Това

...
Има реални предпоставки да се увеличи цената на хляба. Това
Коментари Харесай

Румен Порожанов: Има реални предпоставки цената на хляба да се увеличи


Има действителни предпоставки да се усили цената на хляба. Това сподели пред публицисти министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, представен от Агенция Фокус. „ Темата за цената на хляба е в действителност сензитивна. В момента имаме едни достигнати равнища на пшеницата, които са близо 350 лв. на кг, при пускане на акцията от към 250-295 лева

Това е едно нарастване от близо 20%, което когато започваме да го пречупваме през другите себестойности, първо на брашното, след това на хляба, има действителни предпоставки в границите на производството на хляба да се усилва цената ", съобщи Порожанов.

Министърът означи и обстоятелството, че цената на природния газ и електричеството се покачиха, което оказва своето въздействие и върху цената на хляба.

Порожанов разяснява, че през последните години потреблението на самун у нас е спаднала от 109 кг на човек от популацията на осемдесети няколко кг на човек.

„ Започнал съм диалози с веригите. Ще предложа на премиера откакто направя самостоятелните срещи, да създадем и при него среща точно по цените на хляба, тъй като те са регулатор. Истината е, че веригите имат една своя надценка, която в това число и на млечните артикули, в случай че едно сирене или кашкавал отидат на 10 лв., едни 30 % си стоят в тези вериги. Направихме безпределно доста диалози тези месеци с производители, преработватели на млечния бранш, кой прибира разликите. При калкулацията на сиренето и на кашкавала, надценките отиват във веригите. Така че ще създадем тези диалози, изключително в цената на хляба. Надявам се да няма нарастване ", приключи той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР