Има реална възможност и непосредствен български интерес страната ни да

...
Има реална възможност и непосредствен български интерес страната ни да
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Има български непосредствен интерес страната ни да предостави въоръжение на Украйна

" Има действителна опция и непосреден български интерес страната ни да даде въоръжение на Украйна. Това би отворило опцията за приемане на заместващо въоръжение от НАТО ", това съобщи в " Още от деня " някогашният министър на защитата Велизар Шаламанов.

Според Шаламанов НАТО, Европейски Съюз и доста страни, част от свободния свят, работят по установяването на наказания, които да лимитират съветската експанзия, изпращането на военна помощ в Украйна и предприемането на политически дейности за намиране на дълготрайни решения. Ролята на България съгласно него следва да бъде засилена посредством изпращането на военна помощ за Украйна.

Шаламанов изясни, че България разполага с въоръжение и техника. Според него в този момент е моментът остарялото, само че годно въоръжение на Българската войска, да бъде употребявано по предопределение. Това би било мощен претекст за ускорение на превъоръжаването на Българската войска и потреблението на механизмите на заменяне по думите на някогашния министър.

" Българската защита съществено се усилва с една съвременна бойна група от над 1000 души с всички типове въоръжения, нужни за дейностите на батальонна бойна група, и демонстрирана взаимност от доста страни от Алианса, които директно се ангажират със отбраната на нашата териториална целокупност и суверенитет. В същото време те дават един образец накъде би трябвало да върви модернизацията в Българската войска с необикновен приоритет на сухопътните войски ", това съобщи Велизар Шаламанов във връзка превръщането на Италия в рамкова страна за бойната група на НАТО у нас.

Ясната задача на тази бойна група съгласно него е усилването на предната защита - демонстрацията на подготвеност от страна на Алианса да отбрани територията на страните членки на НАТО с всичките си качества. Други преимущества от съставянето на новото военно формирование са повишението на оперативната съгласуемост и задълбочаването на съдействието.

" Ще ни даде опция да забележим по какъв начин работят връзките на тактическо равнище, по какъв начин се комбинират другите въоръжения за противовъздушна защита, противотанкова защита и маневрени дейности по най-хубавия модел, одобрен в НАТО ", заключи той.

Приоритет за страната ни съгласно някогашния министър на защитата би трябвало да бъде надграждането на бойната група до бригадна. Той дефинира потреблението многонационални сили като част от въоръжените сили за отбрана на България като най-ефективния метод за усилване на нашата защита, поради дефицитите открити в отчетите за положението на защитата.

" България е предпазена, само че обстановката е динамична и ние би трябвало да се насочим към едно ускорено превъоръжаване, което ще разреши на страната, с лимитираните си запаси, да има най-хубавия пакет от уравновесени качества: сухопътни сили, военноморски сили, авиация, специфични интервенции и разузнаване ", сподели още Велизар Шаламанов.

По думи на някогашния министър на защитата над 50 страни изпращат оръжие на Украйна, без да са част от войната. Твърденията, че предоставяйки въоръжение на Украйна, България става част от войната, Шаламанов дефинира като манипулативни. По същия метод той категоризира и изказванията, че приемането на многонационални сили на нашата територия и потреблението на съюзнически изтребители за противовъздушната защита на България опонират на Конституцията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР