Има реална опасност довършването на АМ Струма да бъде отложено

...
Има реална опасност довършването на АМ Струма да бъде отложено
Коментари Харесай

Има опасност довършването на АМ „Струма” да бъде отложено за след 2030 г.

Има действителна заплаха довършването на Автомагистрала „ Струма ” да бъде отсрочено за след 2030 година Това съобщи пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов.

По думите му това ще се случи, в случай че страната не довърши строителството през Кресненското дефиле до октомври, когато изтича срокът на Оценката за влияние на околната среда (ОВОС) за този сектор.

„ Автомагистрала „ Струма ” е в толкоз сериозен миг от своето развиване и то в частта на Кресненското дефиле, че и в случай че аз и екоминистърът не се хванем крепко за ръка, не отидем дружно в Брюксел и не кажем, че ще вършим Кресненското дефиле по настоящия вид, само че ще прибавим и второ платно по скатовете на Пирин отвън трасето в дефилето, няма време за по кое време ”, сподели той.

„ Досегашният законно публикуван Оценка на въздействието върху околната среда за правата през Кресненското дефиле изтича през октомври. Няма никакво време да се мотаем. Всякакви нови процедури и хватки, които ще си вършим с екологична устременост, са единствено за той да изтече “, добави Караджов.

По думите му в случай че срокът изтече планът завършва и би трябвало да се стартира изначало.

„ Ножът е опрял до кокала. Или се хващаме и отиваме в Брюксел, или този сектор в Кресненското дефиле ще си остане секторът на гибелта. Там имаме извънредно висока централизация на починали. Така той ще си остане язвата на България и ще бъде още един индикатор по какъв начин не се оправяме с пътищата си ”, изясни министърът.

Вицепремиерът и министър на районното развиване съобщи още, че не е податлив на отстъпка във връзка с тол таксите.

„ Не съм податлив на такава отстъпка. Обхватът на системата и до момента е с включена второкласна мрежа. Когато колите се движат по нея, това им е включено в цената на винетката. Тежкотоварните коли не заплащат за тази второкласна мрежа. Редно е те също да заплащат ”, сподели още той.

По думите му в цяла Европа, който влияе по-сериозно на пътя, заплаща повече. „ В цяла Европа е по този начин - 2/3 от цената за поддръжката на пътищата се заплаща от тежкотоварните коли, а 1/3 се заплаща от водачите на леки коли ”, посочи Караджов.

„ Единственото нещо, което касае мен от настояванията на превозвачите, е тол системата. Аргументите, които изслушах до момента, са безусловно несъстоятелни. Хлябът щял да се вдигне от 2 лева на 2.50 лева 20 хляба ще се усилят с 1 ст. от новоприлагането на така наречен „ гигантско ” нарастване на тол системата. Къде е тази инфлация? ”, разяснява той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР