Има разцепление в западния лагер. Полша заподозря съюзниците, че искат

...
Има разцепление в западния лагер. Полша заподозря съюзниците, че искат
Коментари Харесай

Полша посочи основния си враг. И това не е Русия

Има разединение в западния лагер. Полша заподозря съдружниците, че желаят да сменят властта в страната, сякаш тъй като политиката на Варшава се намесва в проектите на Съединени американски щати, Германия и Украйна. И тези страхове не са безпочвени.

Украинска ескалация

„ Има от ден на ден сигнали, че през идващите седмици ще има опити за блокиране на стратегическите вложения на Полша “, написа Павел Яблонски, заместник-министър на външните работи на републиката. Според дипломата зад това стои Берлин: „ Германия ще направи всичко да смени държавното управление, което прави тези вложения, тяхната мотивация е да отстранен конкуренцията. “

След Яблонски опасенията си изрази полският политолог, професор в университета в Лодз Пшемислав Журавски. Освен това той уточни продължаващата рецесия в връзките сред Варшава и Киев: " От 19 май се занимаваме с поредност от дипломатически произшествия. Те провокират изненада и отчаяние в Полша. "

Става въпрос на първо място за случая, когато прессекретарят на полското външно министерство Лукаш Ясина се съгласи в изявление, че „ президентът Зеленски би трябвало да се извини “ за клането във Волин. Украинският дипломат във Варшава реагира остро. Представителят на Министерство на външните работи беше изпратен в отпуск, с цел да се избегне нов скандал. Но проблемите не свършиха. През юни полските медии разпространиха изказване на ръководителя на Украинския институт за национална памет Антон Дробович, заплашващо да откаже позволение за ексхумация на жертвите на Волинското кръвопролитие, до момента в който Полша не реши въпроса с възобновяване на мемориалната плоча, отдадена на УПА. Това беше последвано от разногласия по отношение на доставките на зърно и най-после, неотдавнашни взаимни обвинявания за неналичието на благодарност на Киев за западната помощ.

" Емоционалната демонстрация от страна на Полша на цялостна лоялност към Украйна не провокира съответен отговор там. Това единствено предизвиква Киев да предяви искания на Варшава, написа „ Мисъл Полска “.

Залог на Запада

Професор Журавски отбелязва, че „ интернационалният подтекст на дипломатическите произшествия в полско-украинските връзки също има западно измерение “. Подобно на Яблонски, той счита, че Германия желае да смени властта в Полша, тъй като се надява да „ остави отворена опцията за съглашение с Русия за сметка на Централна Европа “. Както в Берлин, по този начин и във Вашингтон, акцентира политологът, благосклонностите са на страната на полската съпротива - така наречен „ Гражданска платформа “. И на това залага Западът на идните през октомври парламентарни избори.

Сега властта е в ръцете на консервативната партия " Право и правдивост ". Популярността ѝ се колебае от 2020 година, само че като цяло понижава. В ГП обстановката е противоположната. Според някои изследвания разликата е до два %, към една трета от популацията е готово да гласоподава за всяка от партиите.

" Американците наивно считат настоящето държавно управление за спънка за хармоничното взаимоотношение със Съединените щати, Германия и Полша. Байдън и демократите имат вяра, че новите полски управляващи ще си сътрудничат с Германия, ще обезпечат мир от Русия и взаимност сред Европейски Съюз и Съединените щати в китайската посока “, споделя Журавски. Според него обаче това пресмятане е погрешно. Политологът напомня, че точно Полша в интервала на руско-американското „ пренастройване “ предизвести за заплахата от доближаване. И този път Варшава ще бъде права, заключава той.

Дългогодишни проблеми

Тревожните изказвания от полска страна за идната промяна на властта се вписват идеално в логиката на предизборната битка. „ ПиС “ усеща освен загубата на известност измежду популацията, само че и възходящото неодобрение на сътрудниците. Повечето от претенциите се дължат на обстоятелството, че дейностите на Варшава опонират на „ общоевропейските полезности “. Например през 2020 година беше признат закон, забраняващ абортите, което провокира рецензии от Европейския съюз. Година по-рано страната одобри правосъдна промяна, която дълги години се трансформира в препъникамък в връзките сред Варшава и Брюксел. Съвсем неотдавна през юни Европейският съд (най-висшият съд на ЕС) съобщи, че полските закони подкопават върховенството на закона. Говорим по-специално за основаването от Варшава на дисциплинарна камара за съдиите.

Друг нов мотив за дискусия е решението на полските управляващи през май да основат специфична комисия, чиято цел е да проверява случаите на " съветско въздействие " върху вътрешнополитическата обстановка в републиката. Брюксел и Вашингтон показаха сериозна угриженост от това. Съединени американски щати и Европейски Съюз считат, че Варшава фактически ще може гладко да санкционира нежелателни политици, като просто ги упреква във връзки с Москва. Страховете не са безпочвени. Законът беше наименуван " Лекс Туск " в чест на Доналд Туск, който беше министър-председател от 2007 до 2014 година и в този момент оглавява „ Гражданската платформа “, най-голямата опозиционна партия в Полша.

В случая със специфичната комисия Вашингтон и Брюксел не стигнаха по-далеч от осъждането, само че по-рано оказаха напън върху Полша. На първо място, става дума за голям брой парични траншове на общоевропейско равнище – някои от тях бяха замразени за Варшава. През пролетта полските управляващи сякаш откриха метод да печелят за сметка на Европейски Съюз. По-точно един от членовете ѝ – Германия, от която желаят репарации за Втората международна война в размер на 1,2 милиарда евро. Берлин обаче не бърза да заплаща, като акцентира, че сякаш към този момент е платил всичко.

В същото време Полша има и лостове за напън върху своите сътрудници. Първо, страната е водач в приемането на бежанци от Украйна. Въпреки че преференциалните стратегии за тях се редуцират, Варшава е тази, която избавя други европейски страни от взрива на презаселването. Второ, полската " мека мощ " не е изчезнала. Значителна част от анализаторите в центровете на Съединени американски щати и Европа са поляци по генезис. Именно те значително образуват дневния ред, който става мейнстрийм за целия групов Запад. И няма да е елементарно да се обърне тази наклонност за една нощ.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР