Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела и преписки

...
Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела и преписки
Коментари Харесай

Демерджиев иска от ВСС да гарантира случайното разпределение на делата

Има разнопосочна процедура при инцидентното систематизиране на каузи и преписки от органите на правосъдната власт, а в някои случаи процедурите се организират отвън нормативните рамки. Това се сочи в писмо на правосъдния министър Иван Демерджиев до Висшия правосъден съвет, ръководителите на висшите съдилища, основния прокурор, ръководителите на апелативните съдилища, на Апелативния углавен съд, на Софийския градски съди и на Софийския областен съд.

Допълва се, че това събитие постанова практиката да бъде унифицирана и приведена в сходство със законовите условия.

Констатациите са по отношение на изискана от Министерството на правораздаването информация на 20 август тази година от съдилищата и прокуратурата по отношение на използването на член 9 от Закона за правосъдната власт.
 Демерджиев от лятото чакал отговор от прокуратурата за инцидентното систематизиране на делата
Демерджиев от лятото чакал отговор от прокуратурата за инцидентното систематизиране на делата

Държавното обвиняване неглижирало правосъдното министерство

Демерджиев показва, че прокуратурата не се е отзовала на двете отправени предложения за даване на признатите и настоящи все още вътрешни правила за инцидентното систематизиране на постъпилите каузи и преписки.

Министърът акцентира, че би трябвало да се вземат поради тежките последствия при допускане на нормативните отклонения в процедурата по инцидентно систематизиране на делата поради практиката на съдилищата, според която правосъдният състав, образуван в нарушаване на разпоредбите за инцидентно систематизиране на каузи, може да засегне постановения правосъден акт до степен на незначителност.

Той упорства да бъде конкретизирано посредством коя осведомителна система се реализира инцидентното систематизиране на делата и преписките в съответния съд и прокуратура , както и да се подхващат стъпки за правилното използване на правилото за инцидентното систематизиране на делата и преписките, като то се прави отсега нататък в сходство с условията на настоящата нормативна уредба, която като законова наредба не планува доразвиването и ограничението му.

Бъдещи корекции в метода на систематизиране на делата и преписките, които биха довели до смяна в осведомителните системи, също следва да бъдат съгласувани съгласно условията на член 360б, алинея 1 от Закон за съдебната власт, показва още правосъдният министър.
 Проверяват инцидентно ли се разпределят делата в съдилищата
Проверяват инцидентно ли се разпределят делата в съдилищата

Проверката е разпоредена от зам.-министъра на правосъдието
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР