Има разлика между това, което се инвестира в здравеопазването под

...
Има разлика между това, което се инвестира в здравеопазването под
Коментари Харесай

Д-р Николова: Информацията, а не глобите, ще мотивира пациентите за профилактични прегледи

Има разлика сред това, което се влага в опазването на здравето под формата на болнична и доболнична помощ, и високия % на доплащането от пациентите. Отдавна приказваме, че пирамидата в опазването на здравето би трябвало да се обърне и по-голяма част от средствата би трябвало да отиват за проучвания, съвещания и действия в доболничната помощ, профилактичните прегледи и за предварителна защита.

Това сподели пред БНР общопрактикуващият доктор и член на УС на БЛС доктор Гергана Николова в отговор на въпрос за какво всяка година се усилват средствата за здраве от вноски и държавния бюджет и със също толкоз се усилва и доплащането от джоба на пациента.

Тя добави, че е нужно да се промени и самата система, с цел да има повече права и благоприятни условия за назначение на диагностични процедури. „ Промяната на Наредба 8, която касае размера на действия по време на годишния профилактичен обзор, към този момент дава опция за повече проучвания и съвещания. На дамите сред 30 и 40 години можем да дадем направление за гинекологичен обзор. На него се прави цитонамазка. Ако тя е естествена, ще се направи нов обзор след две години, само че в случай че демонстрира отклонения, подобен обзор ще има още идната година. На дамите сред 30 и 50 години може да се направи ехография на млечна жлеза един път на две години. При дамите с фамилна анамнеза за рак на млечната жлеза следенето се прави всяка година. Между 50 и 69 години се поставя мамографско проучване. Веднъж на пет години се поставя проучване на цялостна кръвна картина, урина, липиден статус. На пациентите сред 40 и 65 години се прави проучване на пет години за вирусен хепатит. При пациентите с риск от развиване на рак на дебелото черво се прави обзор от гастроентеролог. При тези с наднормено тегло може да се изследва кръвната захар и гликирания хемоглобин. Не е дребен размерът от действия, които ни се поставят като профилактични прегледи “, описа доктор Николова.

По думите й въвеждането на санкции би стимулирало пациентите да посещават профилактични прегледи. Това, което би трансформирало обстановката, е, в случай че пациентите са осведомени за всички благоприятни условия, които им се поставят, счита тя. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР