„Има разговори между двете (външни) министерства, двете правителства (на България

...
„Има разговори между двете (външни) министерства, двете правителства (на България
Коментари Харесай

Буяр Османи: Все още няма решение, което да е приемливо и за двете държави

„ Има диалози сред двете (външни) министерства, двете държавни управления (на България и С. Македония) беседват, само че към момента не мога да кажа, че имаме някакво решение, което да е задоволително и за двете страни. Всяко решение, с цел да бъде продължително, би трябвало да ги остави еднообразно удовлетворени или недоволни и двете страни. Иначе, в случай че е асиметрично това решение – едната страна да е удовлетворена, а другата недоволна, това не може да бъде решение “, това съобщи външният министър на Северна Македония Буяр Османи за разногласието сред София и Скопие по време на форума „ Европейски Съюз среща Балканите “.

„ Регионът е там, където беше преди 4-10 години, а Република Северна Македония е там, където беше преди 20 години във връзка с (интеграцията в) Европейски Съюз. Трябваше да се случи това в Украйна, с цел да се разбере, че евроинтегрирането не е въпрос на злободневна политика, не е въпрос на страсти, не е въпрос на надлъгване, кой ще каже по-голяма дума от другия, а е въпрос на консолидиране на сигурността, с цел да живеят жителите в мир, непоклатимост и разцвет. За това работим и се надявам, че посланията, които бяха отправени през днешния ден, ще бъдат разбрани “, съобщи Османи.

„ Сега е време на стратегическо водачество, не е време за политиканстване, това е време всеки да поеме отговорността, тъй като през днешния ден сътворяваме нова история. Говорейки за историята преди 100 години, ние сътворяваме през днешния ден историята за поколенията за 50 години напред. Имаме историческа отговорност да консолидираме районът. Република България има интерес районът да бъде постоянен и европейски “, сподели външният министър на С. Македония.

По думите му в този момент е моментът България да поеме стратегическото водачество в процеса на интеграция на Западните Балкани.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР