Има разбиране, че Северна Македония трябва да изпълни нужните условия

...
Има разбиране, че Северна Македония трябва да изпълни нужните условия
Коментари Харесай

Шолц в София: Подкрепям искането Северна Македония да изпълни поставените условия

Има схващане, че Северна Македония би трябвало да извърши нужните условия и какъв би трябвало да е крайният резултат от договорката София-Скопие, само че не е елементарно да се стигне до този резултат.

Едновременно с това шансът за реализиране на съглашение до края на френското председателство остава, а Германия настоятелно поддържа началото на македонските договаряния с Европейски Съюз и напъните не престават.

Тези послания насочи немският канцлер Олаф Шолц при визитата си в София на брифинг с премиера Кирил Петков. Шолц е на обиколка в пет страни в района, включваща Западните Балкани, и пристигна за среща непосредствено от Скопие,

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи в София, че настоятелно поддържа постигането на единодушие за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз на Република Северна Македония и Албания.

Заедно с премиера Кирил Петков се сплотиха в търсенето на работещо решение за старта на договарянията на Северна Македония и Европейския съюз.

Шолц дойде на посещаване в София на обяд, откакто преди този момент бе в Скопие. Германският канцлер беседва повече от час с българския министър председател Кирил Петков.

" Германия схваща, че не е елементарно да се преодолеят историческите различия сред прилежащите страни, само че нашият опит демонстрира, че е обогатяващо за всички, когато се преодолеят недоверието и се изградят другарски връзки със съседите.

Затова настоятелно поддържам постигането на единодушие за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз на Република Северна Македония и Албания.Смятам, че има късмет за реализиране на прогрес.

Ще продължим полемиката и обмена сред нас до края на френското председателство и се надявам да реализираме прогрес. Аз съм уверен, че дружно ние, европейците, носим отговорност за Европейски Съюз и за стабилността на Балканите. Важно е да използваме процеса на разширение в този момент, в интерес на Европа ", сподели Шолц на взаимно изказване с Петков пред медиите.

Западните Балкани би трябвало да имат сигурна европейска вероятност, съобщи още Шолц и добави, че поддържа това Северна Македония да извърши поставените условия.

Премиерът Кирил Петков съобщи, че България и Германия постоянно са гледали на Западните Балкани в посока на присъединението им. Българската позиция беше изказана ясно за изискванията, които Скопие би трябвало да извърши.

" В този миг България има три съществени целта, за които Европейски Съюз би трябвало да е част от гаранцията, с цел да имаме стъпки напред - през европейския развой да се подсигурява включването на българите в Конституцията на Северна Македония.

Едновременно с това имаме рамкова позиция и Договор за добросъседство.

Така че всяко едно решение би трябвало да включва тези три целта.

Европейски Съюз може да даде евентуални благоприятни условия да има европейски гаранции това да се случва, тъй че продължаваме да работим като държавно управление в границите на съществуващата рамкова позиция и контракт за добросъседство ", съобщи министър-председателят Кирил Петков.

Акценти на диалога сред Петков и Шолц са били още опциите за задълбочаване на двустранните връзки, както и настоящи въпроси и тематики от интернационалния и европейски дневен ред, в това число провокациите, свързани с войната в Украйна, енергийната сигурност в Европа.

Германски публицист попита Петков дали счита, че изискванията на България са изпълними.

Работим в градивна посока, отговори Петков.

Държавите от Западните Балкани би трябвало да имат европейска вероятност. Северна Македония би трябвало да извърши всички условия. Проблемът е по какъв начин ще стигнем до този резултат, това не е елементарно. Човек в никакъв случай не знае какъв ще бъде изходят най-после, уточни Шолц.

Шолц пристигна в София от Скопие, където тази заран съобщи пред премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски позиция, че страната е подготвена да стартира договаряния за еврочленство.

От своя страна Ковачевски съобщи, че Скопие има предпочитание двустранните разногласия бъдат уредени, само че изрази подозрение дали София е подготвена на същото.

До момента България публично държи на позицията си, че ветото върху начало на договаряния за еврочленство на Северна Македония може да бъде вдигнато единствено, в случай че Скопие даде гаранции, че ще извършва Договора за добросъседство. Сред главните претенции е прилежащата страна да включи и българите като един от държавотворните нации в своята конституция.

Това е първото посещаване на немския канцлер Олаф Шолц в България. То е част от негова обиколка на Югоизточна Европа.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР