Има ръст на обявите за работа с 9% на годишна

...
Има ръст на обявите за работа с 9% на годишна
Коментари Харесай

Безработен програмист: От 2 месеца си търся работа, устройва ме заплата от 4 000 лева

Има растеж на обявите за работа с 9% на годишна база. Това регистрират специалистите по асортимент на личен състав, както и профилираните за това уеб сайтове.

Значително търсене на хора е записано в опазването на здравето, изкуството, администрацията, търговията и строителството. Повече разгласи за работа има и в превоза, производството, хотелиерството и ресторантьорството.

Изключение прави ИТ секторът, в който има годишен спад от 34%, както и в маркетинга – с 1%.

Спадът в търсенето усеща и ИТ експертът Николай Минчев, който екипът на bTV среща в Бюрото по труда.

" Аз диря работа към този момент два месеца. По-рано не беше толкоз мъчно, имаше години, когато елементарно се намираше работа “, изяснява той.

Според една от фирмите за асортимент на личен състав наклонността за спад в търсенето на ИТ фрагменти е реалност, само че за благополучие все още компаниите у нас не са прибегнали до освобождение на чиновници, а единствено до понижаване на назначението на нови.

" Това е подбудено от стагнацията в международен мащаб и от началото на рецесията в някои страни, които пък са главните клиенти на ИТ компаниите, които работят в България. В резултат на това понижава наемането на нови хора “, изяснява Светлозар Петков, управител в компания за асортимент на фрагменти.

Експертите се надяват спадът в търсенето на фрагменти в ИТ бранша да не бъде последван и от спад в производството. Значителна част от стоките създавани у нас отиват към Германия, където стопанската система през последната година не е във напредък.

Според икономисти пазарът на труда у нас ще остане в положително положение откакто предходната година междинната брутна заплата надвиши 2000 лв..

" Пазарът на труда в България е много деен сега от позиция на търсенето на фрагменти и до момента в който нямаме по-сериозна криза, ще остане в тази форма. Това значи, че служащите ще могат да се договарят за по-високи заплати “, безапелационен е икономистът Стоян Панчев.

" Има доста висок предел при нашата работа, само че аз съм подготвен да работя и за 4000 лв. “, твърди Николай.

Експерти регистрират, че най-вече разгласи за работа – близо 45%, са за чиновници в столицата, където пазарът е най-динамичен. Следват Пловдив и Варна, до момента в който в Бургас, Русе и Стара Загора търсенето е по-малко.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР