Има производство на агнешко месо, което е достатъчно да задоволи

...
Има производство на агнешко месо, което е достатъчно да задоволи
Коментари Харесай

Десислава Танева: Има достатъчно агнешко, за да се задоволи националното потребление

„ Има произвеждане на агнешко месо, което е задоволително да задоволи националното ни ползване. Взети са всички ограничения до пазара да стигне българско прясно месо. За облекчение на клиентите във време на карантина ще бъдат показани на Министерство на вътрешните работи лист с фермите, които имат право да колят, с цел да могат клиентите да стигнат до тях гладко и се снабдят с българско прясно агнешко месо за трапезата ”. Това съобщи на ексклузивен брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

По думите й, 64 кланици у нас към този момент са се възползвали от поддръжката от 7 лева на агне, с цел да работят с български производители.

По мотив острата позиция на комерсиалните вериги срещу предлагането да отделят най-малко 50% от площта си за българска продукция, министър Танева разяснява: „ Може пенсионер с 240 лв. пенсия да я подари за борба в тази рецесия, с цел да поддържа извънредно нуждаещите си, а не може търговски оператор с обекти, генериращ такива приходи, да направи минимално изпитание бедният производител да може да продава в обекта му в провинцията. Това е нон сенс, не предстои на коментар. За всеки български общественик е оскърбление да разяснява сходна корист с мрежата, която се сътвори с годините “.

„ Подготвили сме законодателно предложение за повече българска продукция в магазините. То ще бъде направено незабавно щом Народното събрание възвърне естествения си темп на работа. Ще въведем отговорности на всички оператори, които имат представителства в цяла България, в регионалните центрове, със търговски обекти, да оферират локална районна продукция на потребителя. В това няма безусловно никакво обвързване, вмешателство в досегашните им канали на доставки, логистика, разпространяване. Това е минималното, което сме длъжни да създадем като държавници, с цел да съхраним нашия народ “, добави министър Танева.

На седмично съвещание на УС на фонд „ Земеделие ” са взети няколко решения. Първо, обезпечени са 30 милиона лв. в поддръжка на земеделските производители, от които 5 милиона за оранжерийно произвеждане. Второ, удължава се срокът и на договорите по капиталовата помощ в растениевъдство и отглеждане на животни, пусната предходната година. Трето, взето е решение в помощ на локални търговци, които се занимават с продажба на българско оранжерийно произвеждане - домати и краставици.

Министър Десислава Танева прикани земеделските производители да бъдат дейни в връзката си с бюрата по труда по области и да заявят навременно нужния личен състав, който ще им е необходим. По думите й, първото тестване ще бъде розоберът. И дефинира като „ положително решение “ опцията за краткотрайно наемане на служащи за прибиране на реколтата. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР