Има проблеми с фискалния резерв. Това заяви социалистът Румен Гечев

...
Има проблеми с фискалния резерв. Това заяви социалистът Румен Гечев
Коментари Харесай

Малко над 10 милиарда лева е фискалният резерв

Има проблеми с фискалния запас. Това съобщи социалистът Румен Гечев по време на чуване на финансовия министър Росица Велкова в Народното събрания по искане на Българска социалистическа партия. По какви аргументи се топи фискалният запас, пита той. Какво е действителното положение на бюджетните доходи и разноски, настоя да разбере Гечев.

Над 19 милиарда лв. са приходите за първите четири месеца на тази година. Това е растеж с над 2 милиарда лв., стана ясно от отговора на финансист номер едно. Ръст има в приходите от корпоративен налог. Ръст има и в приходите от налог върху приходите на физическите лица, изясни финансовият министър.

Велкова регистрира също спад на безработицата в страната.

Приходите от Данък добавена стойност са над 4 милиарда лв., само че тук вместо растеж Министерството на финансите (МФ) регистрира спад. Десет сдружения са заявили 760 милиона лв. Данък добавена стойност за възобновяване, което съставлява растеж с 300%. Основно това са сдружения в областта на търговията с горива. От акцизи приходите са над 2 милиарда за първите четири месеца и тук има растеж поради по-високите акцизни ставки. Спад обаче има в приходите от данък на горива. Над 4 милиарда лв. са приходите от осигуровки, където също има растеж поради растежа на междинния застрахователен приход. 10,1 милиарда лв. са средствата във фискалния запас.1,8 милиарда лв. от тях са налични за разплащане. Над 3 милиарда лв. от тях са средства в Сребърния фонд. Останалите средства са по европейски стратегии.

72 милиона лв. е са платени от " Лукойл " предходната година от налог " свръхпечалба ". Очаква се 89 милиона лв. да внесе компанията тази година. МФ чака половин милиард лв. да постъпят за 20203 година в хазната от налог " свръхпечалба ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР