Има притеснения, че този вирус се прехвърля и на друг

...
Има притеснения, че този вирус се прехвърля и на друг
Коментари Харесай

Д-р Бацелова за птичия грип: Вирусът протича по-тежко и води до по-висока смъртност

" Има терзания, че този вирус се трансферира и на различен биологичен тип. На този стадий няма данни да се популяризира елементарно от човек на човек. Наблюдява се дали той ще се приспособява и ще стартира лесното му предаване ".

Това съобщи пред БНР епидемиологът доктор Христиана Бацелова по мотив предизвестието на Световната здравна организация, че светът би трябвало да се приготви за пандемия от птичи грип.

Тя акцентира, че тези апели на СЗО са доста от дълго време, те не са нещо ново. Очаквания за опция от пораждане на пандемия има от десетилетия, добави тя.

За да се популяризират вирусите, те по всякакъв начин се пробват да се приспособяват, изясни доктор Бацелова. 

Към момента не се случва, само че може да стартира всеки миг, в случай че вирусът успее да се приспособява по този начин, че да стане елементарно разпространяването от човек на човек. Колкото повече пъти този вирус навлиза в човешкия организъм или в различен биологичен тип, толкова по-добре се приспособява. Когато контактува с човешкия организъм, той си основава механизми, с които заобикаля нашия присъщ имунитет, изясни епидемиологът.

Птичият грип е високо патологичен, което значи, че той е мощно инфектиран, уточни лекарката. По думите ѝ вирусът протича по-тежко и води до по-висока смъртност.

Тя посочи, че хората, които отглеждат птици и се занимават с произвеждане на птиче месо, подхващат доста съществени ограничения. Дивите птици обаче също съставляват сериозен риск, уточни доктор Бацелова. Според нея носенето на маска е универсалният метод за предотвратяване. Тя добави като значима мярка миенето на ръце и повърхности.

Епидемиологът означи, че би могло да бъде създадена ваксина, в случай че вирусът съставлява огромен риск за популацията.

На тайните теории, че ни " пускат тези вируси ", тя отговори, че огромна част от обществото просто желае да има вяра, че има някакъв изверг, който желае да управлява обстановката.

" Инфекциозните заболявания не вършат нищо по-различно от това, което са правили преди. Част от популацията обаче не желае да го разбере ".

Свикнахме с наличието на COVID-19, регистрира доктор Бацелова и допусна, че този вирус евентуално ще остане измежду нас. - Ситуацията сега е спокойна, само че вирусът не би трябвало да бъде подценяван, предизвести тя. Според нея ще имаме потребност от приспособени сезонни ваксини. Тепърва ни следва да има имунизационни акции и още веднъж осведомителни акции, предвижда тя.

След предизвестието на СЗО експерти от целия свят следят държанието на вируса. Неотдавна епидемиологът доктор Петър Марков, който работи във Англия, заяви, че птичият грип към този момент се популяризира измежду бозайници.

По думите на вирусолога проф. Радостина Александрова вече има създадени ваксини против вируса, както и противовирусни медикаменти, които имат добра успеваемост при лекуване на болестта.

Междувременно Камбоджа заяви за първи смъртен случай при дете. 11-годишното момиче е от семейство, което отглежда птици. Изследвания на контактните му лица са посочили, че бащата е безсимптомен притежател на вируса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР