Има причина оризът да е сред най-разпространените зърнени храни в

...
Има причина оризът да е сред най-разпространените зърнени храни в
Коментари Харесай

Какви са последствията от консумация на бял ориз?

Има причина оризът да е измежду най-разпространените зърнени храни в целия свят. Той е извънредно повсеместен и може да се приспособява към необятен набор от усети и ястия. Освен това има доста разновидности, от които да избирате (над 120 000, в случай че желаете да се занимавате с механически въпроси!).

Food & Wine оповестява, че оризът съставлява зашеметяващата една пета от всички калории, употребявани в международен мащаб.

Белият ориз, прочут още като обогатен ориз, е един от най-популярните типове. Белият ориз е пречистен ориз, което значи, че е бил надробен, с цел да се отстранят външната обвивка, триците и зародишът. Въпреки необятното си разпространяване, белият ориз нормално получава неприятна популярност поради метода на обработка, изключително спрямо по-хранителния му пълнозърнест братовчед - кафявия ориз.

Може да сте чували белият ориз да се дефинира като "лош въглехидрат " или източник на празни калории. Струва ли си обаче да го пропускате изцяло?

1. Той дава повече сила

"Белият ориз е източник на въглехидрати, които са главният източник на гориво за тялото ви ", споделя Манакер. "Освен това доста разновидности на белия ориз, най-малко в Съединени американски щати, са обогатени с витамини от група В, които също могат да оказват помощ за поддържане на енергийните равнища. "

Според проучване, оповестено в списание Nutrients, всички витамини от група В, като се изключи фолиевата киселина, вземат участие в най-малко една стъпка (ако не и в повече) от системата за произвеждане на сила в клетката.

При това състояние е от значително значение да получавате доза от всеки витамин от група В за набиране на сила. А прекомерно дребното му количество ще ограничи производството на сила в организма ви, което евентуално може да има негативно влияние върху метаболизма и общото ви здраве.

2. Възможно е да приемате арсен

Според Манакер арсенът е микроелемент, който при честа и несъразмерна консумация може да докара до някои неприятни последствия за здравето.

"Арсенът е открит в ориза, тъй че когато консумирате тази зърнена просвета, може да приемате и детайла ", споделя тя.

Въпреки че белият ориз е с по-ниско наличие на арсен от кафявия, въпреки всичко е значимо да се заобикаля потреблението на прекалено много и да се разнообразяват зърнените храни. Някои разновидности, които са с по-ниско наличие на арсен и които си коства да опитате, са амарант, киноа и булгур.

Можете също по този начин да ревизирате дали равнищата на арсен са по-ниски или по-високи в района, където е отгледан оризът ви. Например белият ориз басмати от Калифорния, Индия и Пакистан може да съдържа по-малко арсен от другите типове ориз. Друг образец е оризът за суши от Съединени американски щати.

3. Може да направи костите ви по-здрави кости

Оказва се, че консумирането на бял ориз може да предложи огромна еластичност, когато става въпрос за здравето на костите.

"Всички знаем, че калцият и витамин D са значими хранителни субстанции за здравето на костите ", споделя Манакер. "Но едно невъзпявано хранително вещество воин за здравето на костите, манганът, се съдържа в белия ориз. "

4. Може да ви направи по-склонни към развиване на метаболитен синдром

"Макар че са нужни повече данни, някои изследвания допускат връзка сред потреблението на бял ориз и риска от метаболитен синдром ", споделя Манакер.

Според клиниката "Майо " "метаболитният синдром е цялост от положения, които се демонстрират дружно, като усилват риска от сърдечни болести, инсулт и диабет вид 2 ".

Състоянията включват висока кръвна захар, непотребни телесни мазнини към талията, нараснало кръвно налягане и необикновени равнища на холестерола или триглицеридите.

Едно изследване, оповестено в списание Heart Asia, допуска, че тези, които употребяват най-вече бял ориз, са свързани с 30% по-висок риск от метаболитен синдром. Въпреки че не е сериозен, той въпреки всичко е задоволително забележителен. Така че, в случай че сте изложени на риск от някое от тези положения, помислете дали да не замените белия ориз с нещо друго.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР