Има предизвикателства, чиито мащаби и последствия далеч задминават конкретен град,

...
Има предизвикателства, чиито мащаби и последствия далеч задминават конкретен град,
Коментари Харесай

В какъв свят ще живеем след COVID-19?

Има провокации, чиито мащаби и последици надалеч задминават съответен град, граница или континент. Само за последните няколко десетилетия такива събития са, да вземем за пример, рухването на Берлинската стена през 1989 година, самоубийствените атентати в Ню Йорк на 11 септември 2001 година и финансовата рецесия от 2008 година

Всяко едно от тях е довело до необратими процеси както в живота на елементарния човек, по този начин и в посоката, в която се движи световната стопанска система.
СЗО предизвестява: Пандемията от ковид набира скорост Броят на инфектираните по света доближи 300 хиляди души
Настоящата пандемия поради COVID-19 безспорно ще е един от тези основни моменти, трансформирали човечеството. Тепърва ще се прави оценка на вредите, които коронавирусът нанася на семействата и на пазарите.

Предстои да се разбере и какъв брой способени са световните водачи.

Едно е несъмнено – след неизбежното отминаване на болестта, хората в никакъв случай няма да бъдат същите.

Списание „ Форин полиси “ събира мненията на 12 световни „ мислители “, които дават своето мнение и оценка за това по какъв начин ще наподобява светът след COVID-19.

Стивън М. Уолт – Един по-затворен, по-малко проспериращ и по-малко свободен свят

Професорът по интернационалните връзки в „ Харвард “ Стивън М. Уолт счита, че пандемията ще укрепи държавността и ще укрепи национализма.
Снимка: btvnovinite.bg
Според него COVID-19 ще е промени курса на световните сили от изток на запад. Като причина акцентира бързата и навременна реакция против вируса на страни като Южна Корея, Сингапур и Китай.

„ Отговорът в Европа и Северна Америка беше муден и безсистемен. Така се омаловажи „ аурата на западната марка “, добавя той.
За 5-ти следващ ден в Ухан няма регистриран случай на COVID-19 В 11-милионния град управляващите позволиха на здравите поданици на мегаполиса да се върнат на работа
Също по този начин счита, че това няма да докара до коренна разлика в другояче конфликтната световна политика. Според него ще се забележи отдръпване от хиперглобализацията, а жителите ще хвърлят взор върху държавните управления за отбрана.

Робин Ниблет – Краят на познатата глобализация

Директорът на Кралския институт за интернационалните връзки Робин Ниблет счита, че пандемията принуждава държавните управления, фирмите и обществата да укрепят качествата си да оцеляват в дълъг миг на икономическа самоизолация.

Той счита, че растящата стопанска система и военна мощ на Китай са предизвикали двупартийна увереност в Съединени американски щати, която цели да отдалечи Пекин от американските високи технологии и интелектуална благосъстоятелност и да принуди съдружниците си да следват образеца.
Първият италиански пациент, инфектиран с COVID-19, беше изписан от болница Баща му е умрял от ковид, а бременната му жена е прекарала болестта леко и е била изписана преди седмици
„ Светът надали ще се завърне към концепцията за споделена и потребна глобализация, която определяше XXI в. Без тласъка да се пазят споделените облаги от световната икономическа интеграция, структурата на световното икономическо ръководство, открита през XX в., бързо ще атрофира “, акцентира Ниблет.
Снимка: Reuters
Според него политическите водачи ще се нуждаят от голяма самодисциплина, с цел да опазят интернационалното съдействие и да не се отдадат на геополитическо съревнование.

Кишоре Мабубани – Глобализация към Китай

Изследователят от Националния университет на Сингапур Кишоре Мабубани е на мнение, че рецесията с ковид ще ускори развой, който към този момент е налице – глобализация, центрирана в Китай, а не в Съединени американски щати.

Той е безапелационен, че американците са изгубили религия в глобализацията и интернационалния продан. Според него споразуменията за свободна търгови са токсични със или без американския президент Доналд Тръмп.
Англия в изключително състояние: Излизане от домовете единствено при последна нужда Мерките влязоха в действие от нощес и ще работят през идващите три седмици
„ В контрастност на това, Китай не е изгубил религия. Последните няколко десетилетия на икономическо възобновление бяха резултат на световна самодейност. Освен това китайският народ има културна убеденост. Те имат вяра, че могат да се състезават на всички места “.

По думите му в случай че американците желаят да подобрят своето богатство, би трябвало да си сътрудничат с Китай. Това обаче може да не се случи поради „ токсичната политика на Вашингтон против Пекин “.

Джон Айкънбери – Демокрациите ще излязат от черупките си

Провесорът от „ Принстън “ Джон Айкънбери споделя мнението на Стивън Уолт – укрепване на придвижвания като шовинизъм и антиглобализъм, съревнование сред огромните сили и стратегическо обособяване.
Снимка: iStock
Той препраща към колапса на световната стопанска система от 30-те години на XX в., който демонстрира какъв брой уязвими и подвластни едно от друго са модерните общества, към това, което президентът Франклин Рузвелт назовава „ болест “.
Как да си приготвим дезинфектант у дома? Лесно може да създадем дезинфектант в домашни условия от хлорна вар или от алкохол, разкрива специалист
Именно по това време американският държавен глава заговаря за следвоенен ред, който да построи отворена система с нови форми на отбрана и благоприятни условия да менажира взаимната взаимозависимост.

„ Съединени американски щати и западните демокрации може би ще би трябвало да преминат още веднъж през тези обстановки. Отговорът им в началото може да клони към шовинизъм, само че в дълготраен проект демокрациите ще излязат от черупките си, с цел да намерят нов тип прагматична и защитна взаимна взаимозависимост “, разяснява той.

Шанън О‘Нийл – По-малко доходи, само че повече непоклатимост

COVID-19 подрива главните правила на световното произвеждане, счита специалиста от Съвета по външните работи Шанън О‘Нийл.
Снимка: bTV
Тя счита, че поради ковид е прекратена веригата, която върти цялото икономическо колело.
Отменени продукции, повече вести: Как COVID-19 прекрои международната ТВ промишленост Редица известни сериали и излъчвания са анулирани, продукции са спрени, а водещите телевизионни канали дават преимущество на вести
По този метод лечебни заведения, аптеки, супермаркети и магазини за артикули са останали без съществени артикули.
Снимка: Ладислав Цветков
„ От друга страна доста компании ще желаят да знаят повече за това от кое място идват техните артикули и ще „ търгуват с резултатност “ Правителствата ще се намесят и ще изискват да има вътрешен „ План б “ и запас “, добавя тя.

Шившанкар Менон – Пандемията може да е потребна

Пандемията от ковид ще промени външните и вътрешните политики. Според индийския специалист по национална сигурност Шившанкар Менон държавните управления ще се завърнат в ролята си.
3200 пациенти в Европа стартират банкет на пробни медикаменти за COVID-19 Ще се тестват препаратите хидрохлорохин, ремдесивир и ритонавир
Той отбелязва, че страните, които са взели бързи и навременни ограничения (като Южна Корея и Тайван) са демокрации.

„ Страните, ръководени от популисти или властнически водачи, не съумяха да отговорят вярно “, акцентира Менон.

Джоузеф Най-младши – Американската мощ ще се нуждае от нова тактика

Най, който е професор в „ Хардвард “, акцентира, че през 2017 година Тръмп е показал национална тактика, която се концентрира върху съперничеството сред огромните сили - тактика, която COVID-19 потвърждава, че е несъответстваща.
Снимка: EPA/Reuters
„ Дори Съединени американски щати да господства като огромна мощ, не може да отбрани сигурността си като работи сама. Модерните технологии са световни освен в своето разпространяване, само че и в следствията, които може да са проблем на всеки “, добавя той.

Според него оправянето с проблеми като ковид и климатичните промени е непостижимо единствено за една страна.

Джон Алън – Историята на COVID-19 ще бъде написана от спечелилите

Американският военачалник от запаса Джон Алън е на мнение, че нациите, които са облагодетелствани от постоянни политически и стопански системи, както и от публично опазване на здравето, ще претендират за триумф над останалите, които са претърпели по-тежки последствия от COVID-19.
Водещ европейски вирусолог пред bTV: Карантината няма да завърши за 2-3 седмици Имахме време да се подготвим за COVID-19, само че не го използвахме, счита Александър Кекуле
„ За някои това ще е величествен и определящ успех за демокрацаиите, мултилатерализма и универсалното опазване на здравето. За други това ще покаже ясните „ добродетели “ на решителното, властническо ръководство.

Лори Гарет – Нов и трагичен стадий в световния капитализъм

Експертът по световно опазване на здравето Лори Гарет споделя мисленето на О‘Нийл – поради пандемията световното произвеждане търпи закъснение.
Снимка: btvnovinite.bg
Според нея глобализацията е основала прецизен модел на произвеждане, доставка и консумация. Компаниите могат да създават своите артикули по целия свят, както и да ги доставят до рафтовете на магазините „ навръх време “.

„ COVID-19 удостовери, че патогените заразяват освен хората, само че и отравят цялата „ навръх време “ система “, акцентира тя.

Ричард Хаас – Още провалени страни

Президентът на Съвета за интернационалните връзки Ричард Хаас счита, че резултатът от ковид ще трае най-малко няколко години. Това съгласно него ще накара държавните управления да погледнат какво се случва вътре в страните, в сравнение с отвън границите.
Първият тест на Ангела Меркел за коронавиурс е негативен Германският канцлер взе решение да се самоизолира вкъщи, откакто стана ясно, че лекарят ѝ е инфектиран
„ Очаквам огромни ходове към това страните да са самодостатъчни поради крехкостта на индустриалната верига, съпротива към огромната имиграция и по-малко отдаденост в битката против районни или световни проблеми (като климатичните промени) поради последствията от рецесията “, отбелязва той.

По думите му редица страни ще имат компликации да излязат от икономическата дупка, която е оставил ковид.

Кори Шаке – Съединени американски щати се провали на теста за водачество

Зам.-директорът на Института за стратегически проучвания Кори Шаке е безапелационен, че след ковид Съединени американски щати няма да бъде световен водач поради тесните ползи на държавното управление и съпътстващата го непросветеност.
Още звезди оповестиха, че са инфектирани с COVID-19 Благотворително шоу в Съединени американски щати събра над половин милион $ в помощ на свободните специалности, наранени от рецесията с COVID-19
Според него Съединени американски щати е можело да бъде страната, която да сътвори интернационалните организации, които да дават ранна информация за болестта.

По този метод държавните управления биха имали повече време за подготовка и да насочат запас към най-нуждаещите се браншове, изяснява той.

Николас Бърнс – Във всяка страна виждаме силата на човешкия дух

Харвардският професор и деец от Държавния департамент Николас Бърнс счита, че пандемията е най-голямата световна рецесия на века. Според него благосъстоянието на всички хора на Земята е под въпрос.
Снимка: EPA
„ Ако Съединени американски щати и Китай, двете най-мощни страни, не могат да оставят разликите си настрани и да управляват по-ефикасно, престижът им може да бъде доста накърнен “, акцентира той.

Бърнс акцентира, че и в случай че Европейски Съюз не може да помогне на всичките си 500 млн. души население, то страните може да изискат повече пълномощия от Брюксел.
COVID-19 в Италия: Луксът да бъдеш заровен почтено по време на пандемия Гробищните паркове и крематориумите в Бергамо към този момент не могат да поемат жертвите на болестта.
Въпреки това отбелязва силата на човешкия дух – на лекари, медицински сестри, политически водачи и елементарни жители, които показват резистентност, успеваемост и водачество.

„ Това дава вяра, че хората по света могат да надделеят над това извънредно предизвикателство “, добавя Бърнс.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 202 1 3 3 Света 392372 13590 17147 103393 Заразени* Нови Починали България 202 1 3 Света 392372 13590 17147
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР