Има правни абсурди в това, че парламентът в бързането си

...
Има правни абсурди в това, че парламентът в бързането си
Коментари Харесай

Заради 1 променена дума: България ще остане без бензин от 1 март 2025 г.?

" Има правни парадокси в това, че Народното събрание в бързането си одобри текст в Закона за силата от възобновими източници, съгласно който от 1 март 2025 година няма да има бензин на територията на страната.

Отмениха една думичка в съществуващия текст и то напразно и без план, която няма да ни дава опция да смесваме бензин с етери на биоетанола. Трябва да стартираме да приказваме експертно ".

Това сподели ръководителят на Българска петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев в утринния блок на bTV. 

Той разяснява и въведената възбрана за експорт на горива, създадени от руски петрол от 1 януари 2024 година и от 1 март прекъсването на работата на " Лукойл " с съветски петрол.

" Ще създадем всичко допустимо като петролна асоциация и всички наши членове рафинерията да продължи да работи и да има задоволително горива на пазара, с цел да няма разтърсвания.

Трудно е в тези периоди да се откри петрол, който рафинерията да може да обработва ", сподели Бенчев. Той акцентира, че се работи по въпроса за търсене на сходен петрол.

" Най-лошият сюжет, който може да се случи е прекъсване на рафинерията. Много мъчно ще бъдат обезпечени количества подготвени артикули. България не разполага с задоволително пристанища, от които да пристигна този артикул ", изясни ръководителят на БПГА.

Бенчев очаква задържане на цените на горивата до края на месеца. Той разяснява и това, че преди дни бе определен за ръководител на БПГА.

" Това, което считам да направя и най-важното - което съм си сложил за цел, е диалогът за превоза и енергетиката в нашия бранш да стане експертен. В последно време всичко, което виждаме, е политически диалог без никаква експертност.

Нещо, което ще коствам много на обществото. Очаква ни скица за търговия с излъчвания в превоза, която ще влезе следващата година в действие. Очакват ни нови условия за биогорива, възобновима сила в превоза, нови цели за енергийна успеваемост. Това ще се отрази в цената на горивата ", сподели Бенчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР